Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η αγιότητα σήμερα

Η αγιότητα σήμερα

«Άγιοι είναι όλοι όσοι έχουν ορθή πίστη και ζωή. Κι αν ακόμα δεν κάνουν θαύματα, κι αν ακόμα δε διώχνουν δαιμόνια, είναι άγιοι.» (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Δεν είναι η εποχή μας μόνο του internet, είναι και η εποχή της αναζήτησης...αγίων! Όχι βέβαια ως τρόπου ζωής που μας δείχνει τη ζωή του Χριστού, αλλά ως χαρισματούχων ανθρώπων που προβλέπουν το μέλλον, που θεραπεύουν ασθένειες, που διαλύουν τα προβλήματα. Για να ευκολυνθεί η ζωή μας ...

Ασφαλώς ο άνθρωπος περνά πόνο. Θέλει κάπου να πιαστεί. Κι ασφαλώς γίνονται θεραπείες, αντιμετωπίζονται προβλήματα, μπορεί να κοιτακτεί το μέλλον ως παρόν. Και τούτα μέσω ανθρώπων που έγιναν δοχεία της χάριτος και δεκτικοί πνεύματος. Όπως κάθε εποχή έτσι και σήμερα και μέχρι συντέλειας του αιώνος, η εκκλησία έχει τους αγίους της που ζουν το Ευαγγέλιο και αποδεικνύουν το εφικτό της βίωσής του.

Όμως ο άγιος δεν είναι μόνο ο χαρισματούχος. Είναι και ο κάθε χριστιανός που πιστεύει την πίστη της εκκλησίας και αγωνίζεται να τη ζήσει στην καθημερινότητα, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει. Είναι δηλαδή ο άνθρωπος που ξέκοψε από το αμαρτωλό πνεύμα και ζει το Πνεύμα του Θεού. Αφιερώθηκε στο Θεό! Αυτό έγινε με το Βάπτισμα και συνεχίζεται με τη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και τον προσωπικό του αγώνα.

Γι’ αυτό στην Καινή Διαθήκη οι χριστιανοί ονομάζονται άγιοι και γι’ αυτό λέμε για τους Αρχιερείς και όχι μόνο, «ο άγιος...». Όχι ως κατάσταση τόσο, όσο ως πορεία για να βιωθεί.

Η ορθή πίστη μάς δίνει την προϋπόθεση της ορθής ένωσης με το Θεό, κι όχι κατά φαντασία, όπως συμβαίνει στην αίρεση που είναι η λανθασμένη -αποσπασματική γνώση της ζωής του Θεού. Γιατί, αν γνωρίζουμε λανθασμένα το Θεό, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή Του ζωή μας και να ενωθούμε μαζί με τον αληθινό Θεό;

Όταν ο Θεός μας καλεί λέγοντάς μας: «άγιοι γίνεσθε ότι εγώ άγιος ειμί», μας προσκαλεί να ενωθούμε μαζί Του, μέσα από την ορθή γνώση γι’ Αυτόν (ορθοδοξία) που εκφράζεται με ορθό βίωμα (ορθοπραξία).

Δεν είναι οι αμαρτίες που καθορίζουν την πορεία μας. Ούτε οι αδυναμίες μας μπορούν να καλύψουν το στόχο της ύπαρξής μας. Γιατί έχουμε ένα Θεό που θέλει να γίνουμε όπως Εκείνος – άγιοι και τέλειοι! Κι η θέλησή Του, ως έκφραση της αγάπης Του, μεταποιείται σε δύναμη που διαλύει τις δαιμονικές πλεκτάνες.

Μέσα από τις όποιες δοκιμασίες που επιτρέπει να συμβούν στον καθένα μας, ανάλογα με τη δύναμή του, κρύβεται η ετοιμαζόμενη «εύκολη πορεία» που μας οδηγεί στη ζωή Του. Η χάρις Του γεμίζει την ύπαρξή μας, ώστε να γινόμαστε σημεία που δείχνουν την παρουσία Του στον κόσμο μας. Γινόμαστε αυτό που θέλουμε στο βάθος της καρδιάς μας!

Τότε καταλαβαίνουμε ότι ο Θεός είναι πολύ κοντά μας, μέσα μας. Κι ότι η αγιότητα είναι απλή και ωραία, γιατί είναι ιδιότητα μόνο του αληθινού Θεού, του Θεού των Πατέρων ημών, δια των ευχών των οποίων μας ελεεί, μας σώζει, μας αγιάζει.

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους