Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΒΙΟ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ




ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΒΙΟ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Ο βίος της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που γιορτάζουμε την Ε΄ Κυριακή των νηστειών όπως και την 1η Απριλίου, ασκεί, νομίζω, μια πνευματική γοητεία. Δεν είναι συνηθισμένος, δείχνει τη δύναμη της μετάνοιας, τη δυναμική της θέλησης γι’ αλλαγή ζωής, τις πλεκτάνες του πονηρού, τη ζωντανή παρουσία της χάριτος του Θεού στην απαράκλητη έρημο. Και, ακόμα, ο τρόπος φανέρωσης του βίου της στον Αββά Ζωσιμά φανερώνει πως και τα πιο απίθανα μπορούν να γίνουν όταν ο Κύριος θέλει να αποκαλύψει την κρυφή αγιότητα αυτών που Τον αγάπησαν «έως τέλους».

   Βέβαια, η λογική του σημερινού ανθρώπου αδυνατεί να συλλάβει το εφικτό της πίστης που μπορεί να «μετακινήσει βουνά», δηλαδή τα βαρειά πάθη που πλακώνουν την ύπαρξη. Όμως, οι βίοι των αγίων μας βεβαιώνουν πως «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι». Και ότι την ουσιαστική αλλαγή στη ζωή μας δεν την κάνει η δική μας δύναμη αλλά η παντοδυναμία του Θεού, όταν όμως καταθέσουμε ελεύθερα την εσωτερική επιθυμία και θέληση να μετανοήσουμε και να πορευτούμε την «οδόν του Κυρίου».

Διερωτούμαι αν θα είχαμε μια οσία Μαρία Αιγυπτία, με το μεγαλείο της ζωή της ως παρακαταθήκη και ως προίκα για τον κόσμο, αν δεν έφτανε στην ακραία εμπειρία του ανθρώπινου εξευτελισμού να ζητά με χυδαιότητα τη σαρκική ηδονή. Όχι, βέβαια, πως έτσι σίγουρα έπεται η Χάρη! Αλλά δείχνει πως, όπως και να ζει εσωτερικά και εξωτερικά ο άνθρωπος, σημασία έχει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για ν’ αλλάξει τη ζωή του και να την εναρμονίσει με εκείνη του Θεού. Η πρόσκληση διαφέρει για τον καθένα ως προς τον τρόπο και το χρόνο. Για την οσία Μαρία την Αιγυπτία η «απόρριψη» ήταν πρόσκληση, η αδυναμία της να εισέλθει στο ναό ήταν το κάλεσμα για ν’ αλλάξει ζωή. Έτσι το ένιωσε, το έζησε και με βάση αυτό πορεύτηκε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της. Θα μπορούσε, βέβαια, ν’ απαντήσει αρνητικά, σκληρά, απορριπτικά. Ή να το θεωρήσει τυχαίο και να γυρίσει να φύγει. Θα έχανε την ευκαιρία της ζωής της!

   Για τον καθένα μας ξεχωριστά ο Κύριος και Θεός μας απευθύνει πολλές και διάφορες προσκλήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Με τρόπο λεπτό, ευγενικό, χωρίς επιβολή της θέλησής Του, σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορούμε να θεωρήσουμε τα περιστατικά τυχαία και χωρίς ουσιαστικό λόγο. Έτσι, εκφράζεται η θέλησή μας ελεύθερα, για να μπορέσουμε ελεύθερα να δημιουργήσουμε σχέση μαζί Του και να τον έχουμε στη ζωή μας ως το «Α και το Ω, την αρχή και το τέλος». Γιατί στην ελευθερία αναπτύσσεται η αληθινή σχέση που χαρίζει χαρά, ζωή, πληρότητα.

   Οι βίοι των αγίων, όπως και αυτός της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, μας αποκαλύπτουν την ομορφιά της αγιότητας που στηρίζεται στη μετάνοια, στην άσκηση, στην ταπείνωση, στην αγάπη. Μας δείχνουν πως αξίζει να αγωνιστούμε για να γευτούμε όσα ετοίμασε ο Θεός «τοις αγαπώσιν Αυτόν».