Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Καταργείται η προσευχή και ο εκκλησιασμός στα σχολεία; (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταργείται η προσευχή και ο εκκλησιασμός στα σχολεία; (ΒΙΝΤΕΟ)

kourakis


Πρώτα ήταν ο θρησκευτικός όρκος. Το επόμενο βήμα φαίνεται πως θα είναι η κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της πρωινής προσευχής στα σχολεία. 

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας (αναπληρωτής υπουργός Παιδείας) στον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Τάσο Κουράκη και μέχρι πρότινος συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Τάσου Κουράκη έχουν κατά καιρούς ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Και αυτό είναι ένα ερώτημα, καθώς μερικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου.

Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του στην Αυγή ο Τάσος Κουράκης ζητούσε πέρα από τον χωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας, την αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών με Θρησκειολογία, την κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της πρωινής προσευχής στο σχολείο και την απαγόρευση ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία.

Ειδικότερα, ο Τάσος Κουράκης στο άρθρο του τότε ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η εγκύκλια εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, πρέπει ν’ απεμπλακεί από τον στόχο της «μετάδοσης των γνήσιων στοιχείων της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης», ενώ το μάθημα των θρησκευτικών, με τον σημερινό του ομολογιακό προσανατολισμό, πρέπει ν’ αντικατασταθεί από μάθημα θρησκειολογίας.

Επιπλέον αποτελεί αναγκαιότητα η απαλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Εκκλησίας, ιδιαίτερα δε από κατηχητικές παραεκπαιδευτικές δραστηριότητες που καθιστούν τα σχολεία παραρτήματα ενοριών και υπονομεύουν τη συνύπαρξη παιδιών με διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις. Κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της πρωινής προσευχής στο σχολείο, και όπου αλλού τελείται. Απαγόρευση ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία και σε κάθε άλλο δημόσιο κτήριο».

Παράλληλα ο Τάσος Κουράκης παραμονές της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη , το 2013, δήλωνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα έρθει στην κυβέρνηση θα καταργήσει τις παρελάσεις.

Ακόμη είχε προτείνει την κατάργηση της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος και την επιβολή φόρου υπέρ της Εκκλησίας που θα επιβάλλεται μόνο στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Ο κ. Κουράκης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διεξήχθη το 2014 στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Εκκλησία και Αριστερά» είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αναφέρει και στο πρόγραμμά μας ότι είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός της εκκλησίας με το κράτος και σε θεσμικό επίπεδο».

Στην συνέχεια κάνοντας αναδρομή σε ευνοϊκά φορολογικά προνόμια που διατηρεί η Εκκλησία με αποφάσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέχρι σήμερα», επισήμανε ότι «το ερώτημα είναι πόσα έσοδα χάνονται από το Δημόσιο από τη διατήρηση αυτών των σκανδαλωδών και καταφανώς άδικων προνομίων».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νύν κυβερνητικό στέλεχος, παρουσίασε τότε αναλυτικά προτάσεις για διάλογο αναφορικά με την Εκκλησία και την αντιμετώπισή της από το κράτος.

Δύο από τις προτάσεις είναι οι εκκλησίες και οι ενορίες να μετατραπούν σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αλλά και να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος.
«Είναι προφανές ότι αυτό προκύπτει με τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. Εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, την επιβολή ειδικού φόρου σε όσους πολίτες δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία», σημείωσε τότε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.
Ένα-ένα τα βήματα, καλά σχεδιασμένα, για την πλήρη αποθρησκειοποίηση τους έθνους μας…

Ακολουθεί το βίντεο από την ομιλία του κ.Κουράκη στο Συνέδριο: