Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Αθηνών Ιερώνυμος: «Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία»

Αθηνών Ιερώνυμος: «Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία»

Τι είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος, το 2008, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον Νίκο Παπαχρήστου

γραφείο ειδήσεων Amen.gr
29 Ιανουαρίου 2015, 11:35

Μια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, που είχε κάνει το 2008, για τον θρησκευτικό όρκο και το ενδεχόμενο κατάργησής του και η οποία είχε κάνει αίσθηση εντός και εκτός Ιεραρχίας, καθίσταται και πάλι επίκαιρη στο πλαίσιο της συζήτησης που άνοιξε μετά την απόφαση του νέου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δώσει πολιτικό όρκο, αντί του θρησκευτικού που είχαν δώσει όλοι οι προκάτοχοί του. Την επιλογή του ακολούθησαν και τα περισσότερα μέλη της νέας Κυβέρνησης που έδωσαν διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανάλογη με αυτή που δίνουν οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες. «Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία. Αντιθέτως, είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το «ναι» πρέπει να είναι «ναι» και το «όχι», «όχι», είχε δηλώσει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Ακολουθεί το απόσπασμα της συνεντεύξεως που είχε παραχωρήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, το 2008, στο Νίκο Παπαχρήστου:
 
«Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία», διαμηνύει, μεταξύ άλλων, με συνέντευξή του στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, και αυτή του η τοποθέτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης του θρησκευτικού όρκου αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις εντός και εκτός Εκκλησίας.
 
Στη συνέντευξή του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υποστηρίζει ότι έχει ήδη επέλθει ο διοικητικός διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και πως κάποιοι «ιδεολογικοί κύκλοι» θέτουν το ζήτημα στοχεύοντας στην «εξουδετέρωση της πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία». Πάντως, προσθέτει, αν η Πολιτεία επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, τότε δεν έχει παρά να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να θέσει το ζήτημα στην κρίση του ελληνικού λαού...  (...)

«Αντιθρησκευτικό ιδεολόγημα»

«Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία. Αντιθέτως, είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το «ναι» πρέπει να είναι «ναι» και το «όχι», «όχι». Αλλωστε, υπάρχει και η προτροπή της Αγίας Γραφής: «μη ομόσαι όλως»», λέει στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ερωτηθείς αν η Εκκλησία θα έπρεπε να επανεξετάσει το ζήτημα του θρησκευτικού όρκου που δίνουν πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί.
 
«Ως προς τους πρωτεργάτες των σκανδάλων και των οικονομικών καταχρήσεων οποιαδήποτε μορφή όρκου δεν γίνεται φραγμός, όταν ο έσω άνθρωπος έχει ισοπεδωθεί», τονίζει αναφερόμενος σε εκείνους που, καίτοι ορκίστηκαν επί του Ευαγγελίου, ενεπλάκησαν σε οικονομικής ή άλλης φύσεως σκάνδαλα.
 
«Η προσπάθεια της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου, όπως επιδιώκεται σήμερα, δεν υποκρύπτει ενδιαφέρον για τη συνέπεια και την ειλικρίνεια, αλλά έχει γίνει και αυτή ένα αντιθρησκευτικό ιδεολόγημα», εκτιμά ο κ. Ιερώνυμος. Αναφερόμενος σε όσους ανακινούν το θέμα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος κάνει λόγο για «ορισμένους ιδεολογικούς κύκλους» οι οποίοι «υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και αποσκοπούν κυρίως στην εξουδετέρωση την πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία και επιδιώκουν έναν επαχθή χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, που σημαίνει ασφαλώς παραβίαση και αθέτηση υποσχέσεων εις βάρος της πρώτης αλλά και συμβατικών υποχρεώσεων». Πάντως, για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος ρίχνει το γάντι και διαμηνύει στην Πολιτεία πως «εάν επιθυμεί έναν τέτοιου είδους χωρισμό είναι στη διακριτική της ευχέρεια -αν όχι υποχρέωσή της- να το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού και εκείνος ας αποφασίσει ό,τι θέλει».

- See more at: Αθηνών Ιερώνυμος: «Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία» | Amen.gr - Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων