ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ

Σάββατο, 29 Ιούνιος 2013 12:08 Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
E-mail Εκτύπωση PDF
1του Αντώνη Μακατούνη
(Από το Σαββατιάτικο ένθετο της «δημοκρατίας» για την ορθοδοξία)

Αναχωρώντας πριν από λίγες ημέρες από τη χώρα μας ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος άφησε πίσω ένα πολύτιμο δώρο στην Ελλαδική Εκκλησία, τα ιερά λείψανα (τεμάχιο από το χέρι) του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.

Μια ευλογία και έναν πνευματικό πλούτο, τον οποίο πρόσφερε σε όλους τους πιστούς της Ελλάδας στο πρόσφατο πολυσυζητημένο ταξίδι του, που ανέδειξε για ακόμη μία φορά τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο ορθόδοξες χώρες.

Τα άγια λείψανα θα φυλάσσονται παντοτινά στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά Αχαρνών, σε ένα ναό-σταυροδρόμι των λαών, όπου πραγματοποιείται καθημερινά το αδιαχώρητο από Ελληνες, Ρώσους, Σέρβους, Γεωργιανούς, Ρουμάνους και Ελληνες ποντιακής καταγωγής προσκυνητές, οι οποίοι καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό (Ρώσοι τουρίστες στην πλειονότητά τους), με σκοπό να πάρουν «πνευματική τροφή» και να μάθουν για τον βίο του μεγάλου αυτού αγίου της ρωσικής Εκκλησίας.
Μόλις εισέρχεται κάποιος στον ναό νιώθει άμεσα την ευλάβεια και την κατάνυξη, και αντιλαμβάνεται πλήρως ότι δεν βρέθηκαν τυχαία τα λείψανα εκεί, είναι ο ιδανικός χώρος για προσευχή και εσωτερική αναζήτηση των πραγματικών αξιών της ζωής. Συγκλονιστικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν από 20 χρόνια ο γέρων Παΐσιος είχε προφητικά προβλέψει την ανέγερση του εν λόγω ναού (!), όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά στη «δημοκρατία» ο εφημέριος του ναού π. Γρηγόριος Πιγκάλοβ, ένας αεικίνητος και προσηνής έγγαμος (πατέρας ενός παιδιού) ιερέας με καταγωγή από την Αμπχαζία (αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας), ο οποίος υπηρετεί τον κλήρο εδώ και 30 χρόνια. Στη χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία 19, τα πρώτα 11 εξ αυτών διακόνησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

«Συνάντησα (ως προσκυνητής) τον γέροντα Παΐσιο το 1993 (έναν χρόνο πριν από την κοίμησή του) στο Αγιον Ορος. Δεν είχα εγκατασταθεί ακόμα μόνιμα στην Ελλάδα. Μου είπε ότι θα πρέπει να έρθω στην Ελλάδα να φτιάξω μία ενορία. Εγώ τότε του αποκρίθηκα πώς θα κάνω ενορία, εγώ δεν έχω χρήματα, ούτε ελληνικά καλά καλά δεν γνωρίζω. Εκείνος μου είπε χαρακτηριστικά: “Ολα θα τα κάνει η Παναγία και οι Αγιοι, εσύ θα επιβλέπεις μόνο”. Οντως, όπως είπε ο γέρων Παΐσιος έτσι και έγινε, εγώ δεν έκανα τίποτα, μας βοήθησε η αγάπη του κόσμου στη Ρωσία και στην Ελλάδα. Είναι η ευλογία των αγίων και του γέροντα Παϊσίου. Για τους αγίους δεν υπάρχει οικονομική κρίση. Εμείς πιστεύουμε ότι σύντομα θα αποπερατωθεί ο ναός μας», ενώ κάνοντας μια ιστορική αναδρομή των νεοαποκτηθέντων λειψάνων, ο π. Γρηγόριος προσθέτει: «Εμείς είχαμε φέρει τα λείψανα προ πενταετίας για λίγες ημέρες. Ο κόσμος προσκύνησε, αλλά δεν “χόρτασε” από αυτό το προσκύνημα. Τότε ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος (υπήρξε τοποτηρητής) ζήτησε από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο ένα τεμάχιο από το λείψανο του οσίου Σεραφείμ.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2008 ο μακαριστός, έπειτα από ένα συλλείτουργο που κάναμε στο Κρεμλίνο, αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα, αφουγκραζόμενος και την αγάπη των Ελλήνων για τον άγιο Σεραφείμ, όμως την επόμενη ημέρα κοιμήθηκε… Ο νυν Πατριάρχης Κύριλλος όμως, σεβόμενος την υπόσχεση του προκατόχου του, είπε ότι, όταν επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, θα φέρει τα άγια λείψανα, όπως και έγινε. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και είναι μεγάλη, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερα θαυματουργός ο άγιος Σεραφείμ, όποιος μπορεί πρέπει να πάει στη Μονή Ντιβέγεβο (500χλμ. από τη Μόσχα -εκεί βρίσκονται τα ιερά λείψανά του) για να δει την απήχησή του στον κόσμο. Είναι ανεπανάληπτο αυτό που θα βιώσει».

Ο ναός παραμένει καθημερινά ανοιχτός από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ώστε να εξυπηρετούνται και να βρίσκουν καταφύγιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πιστοί, ειδικά στην εποχή της κρίσης που διανύουμε. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Θεία Λειτουργία τελείται σε δύο γλώσσες (ελληνικά και ρωσικά), ενώ τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι πρωτόγνωρα, αφού οι «αγγελικές» φωνές της ρωσικής χορωδίας που διαθέτει η ενορία συνεπαίρνουν το ποίμνιο. Το ενδιαφέρον του κόσμου για τον όσιο Σεραφείμ είναι πρωτοφανές και σχηματίζονται τεράστιες ουρές την ώρα της προσκύνησης, ενώ -όπως μας αναφέρει ο π. Γρηγόριος- σύντομα θα επισκεφτεί τη Μόσχα μαζί με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ώστε να παραλάβουν από τον Πατριάρχη τμήμα των λειψάνων της Αγίας Ματρώνας.

«Σαν στο σπίτι τους οι Ρώσοι»

Ο π. Γρηγόριος Πιγκάλοβ τονίζει την ξεχωριστή σχέση που έχουν οι Ρώσοι με τους Ελληνες και θέτει έναν προβληματισμό σχετικά με την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και από πού προέρχεται: «Οι Ρώσοι, παρότι κάνουν παντού τουρισμό, μόνο στην Ελλάδα αισθάνονται λες και είναι στην πατρίδα τους. Εχουν μεγάλη αγάπη στον ελληνικό λαό. Πονάει η καρδιά τους που βλέπουν τους Ελληνες να κακοπερνούν, αλλά συνάμα αναρωτιούνται πώς μια χώρα που έχει ήλιο, θάλασσα, μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου και οπωροκηπευτικών, έχει φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Κάτι κρύβεται, κάποιο σχέδιο και συμφέροντα υπάρχουν. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα “βούλιαξε” η Ελλάδα. Η Ρωσία έχει 150.000.000 πληθυσμό, μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε άμεσα εντατικές εξαγωγές σε αυτήν την απέραντη χώρα και γιατί να μην πάρουμε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία»;