Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τι κάνουμε σε περίπτωση καρδιακής προσβολής;

Τι κάνουμε σε περίπτωση καρδιακής προσβολής;

 
  Ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής; Συμβαίνει συνήθως όταν έχει φράξει μία από τις αρτηρίες της καρδιάς. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκαλέσει θάνατο και γι’ αυτό απαιτεί γρήγορη δράση. Μην αγνοείτε ακόμη και ήσσονος σημασίας συμπτώματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής;
Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Δεν αρχίζει πάντα με τον ξαφνικό, έντονο πόνο στο στήθος που πολλοί σκέφτονται. Στην πραγματικότητα, κάποιες καρδιακές προσβολές δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Αυτό, βέβαια, είναι συνηθέστερο σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν σιγά-σιγά και να προκαλέσουν ήπιο πόνο και δυσφορία. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την ύπαρξη υφιστάμενων ιατρικών προβλημάτων, τα συμπτώματα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές.
Τα συνήθη συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

-Θωρακική δυσφορία. Αίσθηση πίεσης ή πόνου στο κέντρο του στήθους. Διαρκεί για περισσότερο από μερικά λεπτά και επανέρχεται.
-Πόνος και η δυσφορία που εκτείνονται πέρα από το στήθος. Για παράδειγμα, ο πόνος επεκτείνεται στα χέρια, στην πλάτη, στο λαιμό, στο στομάχι, στα δόντια και στο σαγόνι
-Ανεξήγητη δύσπνοια, με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος
Άλλα συμπτώματα, είναι ο κρύος ιδρώτας, η ναυτία ή ο έμετος, η ζάλη, το άγχος, η δυσπεψία και η ανεξήγητη κόπωση.

Ο πόνος στο στήθος και η δυσφορία είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Όμως, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να βιώσουν και τα άλλα συμπτώματα.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης:
Αν κάποιο άτομο δίπλα σας εμφανίσει συμπτώματα καρδιακής προσβολής, καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην περιμένετε πάνω από 5 λεπτά, ενεργώντας γρήγορα σε μπορεί να σώσετε μία ζωή. Εάν δοθεί εντός μίας ώρας από τα πρώτα συμπτώματα χορηγηθούν θρομβολυτικά, ο κίνδυνος απομακρύνεται. Περίπου μισοί από τους ανθρώπους που πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή θα είχαν σωθεί αν τους είχε παρασχεθεί βοήθεια μόλις άρχισαν τα συμπτώματα.
Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις περιμένοντας το ασθενοφόρο:
1) Προσπαθήστε να διατηρήσετε σε ηρεμία το πρόσωπο που εμφανίζει συμπτώματα. Βοηθήστε το να καθίσει ή να ξαπλώσει.
2) Αν το άτομο δεν είναι αλλεργικό στην ασπιρίνη, δώστε του να μασήσει μία ασπιρίνη. Προσοχή: Να την μασήσει όχι να την καταπιεί ολόκληρη.
3) Αν μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, το άτομα αυτό σταματήσει να αναπνέει, δοκιμάστε -αν γνωρίζετε – την τεχνητή αναπνοή, διαφορετικά θα πρέπει να ενημερώσετε τους ανθρώπους του ασθενοφόρου που θα έρθει για το τι ακριβώς συνέβη.
[Πηγή boro.gr]


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/06/ti-kanoume-se-periptosi-kardiakhs-prosbolhs.html#ixzz2XiHcYJqC