Αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ



(Ανανεωμένο) H απόφαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, με 11 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μία αποχή, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, συνιστά το τέλος ενός πολύ σημαντικού πολιτικού εγχειρήματος. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ εμπειρία σε πολυκομματικές κυβερνήσεις, ούτε καν σε δικομματικές, επομένως, ακόμη κι αν η κατάληξη ήταν κακή, οφείλουμε να αποδεχθούμε ορισμένα πράγματα. Ένα χρόνο πριν που η χώρα χρειαζόταν πολιτική σταθερότητα, ο κ. Κουβέλης και κάποια σοβαρά στελέχη του, έδωσαν χείρα βοηθείας και στήριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά. Με τα ανάλογα ανταλλάγματα βεβαίως, ωστόσο, ήταν μια κίνηση ευθύνης από ένα κόμμα της Αριστεράς που δεν έχει σχέση με το μπουλούκι των σταλινικών και άλλων απίθανων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Για τον ένα χρόνο, λοιπόν, που ο κ. Κουβέλης έδωσε στήριξη στην κυβέρνηση, η χώρα του οφείλει ένα ευχαριστώ.
Όμως, όπως λέει και το ρητό «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» ή για να το πούμε και πιο λαϊκά «τα στερνά τιμούν τα πρώτα κύριε Φώτη».
Μέσα σε λίγες ώρες ο κ. Κουβέλης έχυσε την καρδάρα με το γάλα και απείλησε με πολιτική κρίση ολόκληρη τη χώρα. Αν στη μεταστροφή της γνώμης του φταίνε κάποια αόρατα συμφέροντα, όπως π.χ. το γνωστό «λόμπι της δραχμής» κάποιων επιχειρηματιών, αυτό θα το κρίνει η ιστορία.

Αν πάλι φταίνε οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη τότε φταίει ο ίδιος που τους διάλεξε. Αν κρίνουμε, πάντως, από τους τρεις υπουργούς που ήταν στην κυβέρνηση, τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έριξε κλήρο και τους πέτυχε.
Για παράδειγμα, η Φωτεινή Σκοπούλη, υφυπουργός Υγείας που δεν την ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας της ενώ θα μείνει στην ιστορία γιατί δεν έκανε τίποτε στο υπουργείο που πήγε γιατί, σύμφωνα με αυτήν, την πολέμησαν τα συμφέροντα, ο Λυκουρέντζος, ο Σιαλμάς και οι Νεφελίμ.
Η κυρία αυτή λοιπόν φέρεται να χαρακτήρισε χούντα την κυβέρνηση που εξυπηρετεί μικροκομματικά συμφέροντα. «Έχει φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Μπλοκάρεται οποιαδήποτε ενέργεια, σε επίπεδα απίστευτα. Εμείς είμαστε μεταρρυθμιστές. Αυτοί δεν είναι. Μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση και η Δεξιά και το ΠAΣOΚ. Έχουν χτίσει ένα κράτος με πλοκάμια συμφερόντων τα οποία δεν θέλουν να αλλάξουν. Η τακτική που ακολουθήθηκε στην ΕΡΤ ήταν αυτή που έγινε αντιληπτή στον κόσμο. Τις ίδιες τακτικές ακολουθούν από την πρώτη ημέρα σε όλους τους τομείς».

Τώρα τα θυμήθηκε όλα αυτά η κ. υφυπουργός.

Ο δε Αντώνης Μανιτάκης είπε ότι φεύγουν στο παρά πέντε της διοικητικής μεταρρύθμισης και την επιτυχία θα την καρπωθεί η ΝΔ. Εδώ τον βρίζουν όλοι γιατί δεν έκανε τίποτε και τώρα μιλά για μεταρρύθμιση που έκανε αυτός αλλά θα την καρπωθούν όλοι. Εκτός τόπου και χρόνου.

Η δε κ. Ρεπούση δήλωσε: «απόφαση της ΔΗΜΑΡ ήταν να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης όχι κυβέρνηση της ΝΔ. Λειτούργησε πολλές φορές ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης». Έκανε λάθος ο πρωθυπουργός που δε ρωτούσε την κ. Ρεπούση για κάθε του απόφαση.

Εν πάση περιπτώσει, μέσα σε κλίμα έντασης και διαφωνιών, η ΔΗΜΑΡ αποχωρεί από την κυβέρνηση και θα αποφασίσει σύντομα για τη στάση της μέσα στη Βουλή. Αν και όλοι λένε ότι θα ψηφίζει κάποια νομοσχέδια που είναι σύμφωνα με τις αρχές της κι άλλα θα τα καταψηφίζει. Μένει να  δούμε όλοι τι θα κάνει ο κ. Κουβέλης με όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, αυτό που και ο ίδιος υπέγραψε. Θα αρχίσει κι εκεί τα… ανσάμπλ και τις κορδέλες ή θα επικρατήσει η λογική;
Πριν και μετά τη συνεδρίαση οι δηλώσεις των κ. Οικονόμου και Ψαριανού επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση Κουβέλη ενώ και ο κ. Λυκούδης δια της αποχής και σιωπής του, έδειξε ότι δε συμφωνεί.
 
Και ο έτερος υφυπουργός Παιδείας, Γ. Παπαθεοδώρου, έδειξε να μη συμφωνεί αλλά πήρε τη θέση των συλλογικών οργάνων.
Η ουσία είναι ότι η ΔΗΜΑΡ βγαίνει βαθιά διχασμένη από την κρίση αυτή, με δική της ευθύνη. Και είναι σίγουρο ότι ο κόσμος βλέπει και κρίνει αρνητικά τόσο τις θέσεις όσο και τις προθέσεις τους. Τώρα, αν ο κ. Κουβέλης γίνει νέος… Καρατζαφέρης και στις επόμενες εκλογές δε μπει στη Βουλή, αυτό είναι πολύ πιθανό. Κακό του κεφαλιού του, λοιπόν, καθώς αν και ξεκίνησε με καλές προθέσεις τα έκανε θάλασσα και σπατάλησε πολιτικό κεφάλαιο από τη χώρα.

Υ.Γ.  Οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ θα φύγουν από την κυβέρνηση. Μερικές δεκάδες, για να μην πούμε περισσότεροι, Δημαρίτες που συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια και άλλες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό θα παραιτηθούν ή θα κάνουν την πάπια για να μη χάσουν χρήμα και εξουσία;
 

ΠΗΓΗ:
http://www.pentapostagma.gr/2013/06/nd-pasok.html#ixzz2WyEFu8Jb