Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Τελεσίγραφο Ιταλίας – Αλβανίας προς τὴν Ἑλλάδα. Δὲν θὰ Περάσει Κανεῖς … Εἴστε Μόνοι σας …

Ἀναρτήθη: 11 Mar 2016 10:48 AM PST

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν πέρασε ούτε μια μέρα, που προβλέψαμε Ιταλο-Αλβανική συνεργασία και μάλιστα ενίσχυση της Αλβανικής αστυνομίας με Ιταλικές ενισχύσεις και πλέον από το Σάββατο αυτό φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Θα έχουμε λοιπόν απόβαση καραμπινιέρων που θα αναπτυχθούν στα Ελληνο – αλβανικά σύνορα σε μια νέα Συμμαχία κατά της Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή μας έρχεται στο νου η ιστορία που πάντα επαναλαμβάνεται, ίσως με άλλη μορφή, αλλά αντί για τελεσίγραφο παράδοσης της Χώρας, έχουμε τελεσίγραφο απομόνωσης…

Έτσι σφραγίζονται τα σύνορα από Καραμπινιέρους στην αλβανο-ελληνική μεθόριο.  Άνδρες της ιταλικής αστυνομίας θα περιπολούν από κοινού με Αλβανούς συναδέλφους τους στην μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών κ. Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα. Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από το Σάββατο. Μάλιστα στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στον Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών για να εξειδικεύσουν την συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων. Η Ιταλία σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στα Τίρανα καθώς ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιλογή της Αλβανίας ως ενδιάμεσης χώρας, από τα καραβάνια των προσφύγων, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες, δια της Αδριατικής, στα εδάφη της.

Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την άμυνα τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Θεωρούμε ότι η Ιταλική πρακτική αντιγράφει τους εμπνευστές της Αυστριακούς, που ήδη την εφαρμόζουν στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Δυστυχώς και η Ιταλία ακολούθησε την Αυστρία σε αλληλεγγύη … προς την Ελλάδα και έστειλε ένα σύγχρονο τελεσίγραφο προς τη Χώρα μας, για να της θυμίσει ότι το Ιταλικό φασιστικό της παρελθόν είναι ακόμα ζωντανό. Η Ελλάδα πλέον είναι σε αναζήτηση συμμάχων δεδομένου ότι και η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής και μάλιστα πραγματοποιούνται και κοινές ασκήσεις με την αστυνομία στον Προμαχώνα. Δεν θα θεωρούσαμε ως σύμμαχο την Γερμανία της Μέρκελ, παρά τους συσχετισμούς απόψεων, λόγω της συνεργασίας της με την Τουρκία. Έτσι αν κοιτάξουμε γύρω μας ίσως δούμε μόνο τον ΟΗΕ ως διέξοδο, αλλά κυρίως την άμεση αντίδραση μας, μετακινώντας μέρος των προσφύγων νόμιμα ή άτυπα προς κάθε κατεύθυνση με κεντρικό σχέδιο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, παρακάμπτοντας όλες αυτές τις παράνομες και εξωθεσμικές συμμαχίες.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο