Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ἡ Συκοφαντία

                            Ἡ Συκοφαντία

Η συκοφαντία, έλεγε ο π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, είναι ένα φοβερό αμάρτημα. Εξομοιώνει τον άνθρωπο με τον σατανά.
Ο σατανάς συκοφάντησε τον Θεό στους Πρωτοπλάστους.
«Ξέρετε, τους είπε, γιατί σας απηγόρευσε; Όχι για να μη πεθάνετε, αλλά διότι ξέρει ότι, αν φάτε, θα γίνετε και σεις θεοί».
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ συκοφαντεί τον Θεό ως φθονερό, που δεν θέλει την ευτυχία τους, αλλά θέλει να τους έχη υποδεέστερους. Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικώτερος κάθε συκοφάντης. Έχει σατανική ψυχή. Ο σατανάς κάθεται στην γλώσσα του συκοφάντη.
*   *   *
Μας λέγει ο Ευαγγελιστής Λουκάς «και ει τινός τι εσυκοφάντησα, αποδίδωμι τετραπλούν». (Λουκ. ιθ´ 8). Δηλαδή αν συκοφάντησα με ψευδείς καταγγελίες, για να τον αδικήσω του το γυρίζω πίσω τετραπλάσιο.
Κάποτε περνώντας ο Όσιος Μιλήσιος από κάποιο μέρος, είδε να έχουν συλλάβει ένα μοναχό με την κατηγορία ότι δήθεν είχε κάνει φόνο. Ο αδελφός τον πληροφόρησε ότι ψέματα έλεγον. Δεν είχε κάνει φόνο, όπως τον κατηγορούσαν.
Όταν ο Γέροντας έμαθε ότι επρόκειτο περί συκοφαντίας ρώτησε σε αυτούς που είχαν συλλάβει τον Μοναχό: «Που είναι ο σκοτωμένος;». Τότε αυτοί του έδειξαν τον σκοτωμένο. Πλησίασε ο Γέροντας και είπε όλοι να προσευχηθούν. Αυτός ύψωσε τα χέρια του προς τον Θεό και αμέσως ο νεκρός σηκώθηκε.
Τον ρώτησε τότε μπροστά σε όλους: «Πες μας, ποιός σε σκότωσε;»
Εκείνος απάντησε, ότι μπήκε στην Εκκλησία, έδωσε χρήματα στον πρεσβύτερο και αυτός τότε του επιτέθηκε και τον σκότωσε. Κατόπιν τον μετέφερε και τον έρριξε στο Μοναστήρι του Αββά. Και μάλιστα πρόσθεσε.
«Σας παρακαλώ, να πάρετε τα χρήματα και να τα δώσετε στα παιδιά μου».
Τότε του είπε ο Όσιος. «Πήγαινε, κοιμήσου, ώσπου να έλθη ο Κύριος και να σε σηκώση».
*   *   *

Αναφέρεται στον βίο της Οσίας Μαρίας της μετανομασθείσης Μαρίνος, (11/12) το εξής περιστατικό.

Η οσία Μαρία άλλαξε τα ρούχα της, έβαλε ανδρικά και πήγε σε ένα Μοναστήρι με τον κατά σάρκα Πατέρα της. Εκεί εκάρη χωρίς να την καταλάβουν ως Μοναχός και υπηρετούσε το Μοναστήρι. Μια φορά όταν είχε σταλή μαζί με άλλους Μοναχούς για κάποια εργασία, έμεινε σε κάποιο Ξενοδοχείο. Εκεί συκοφαντήθηκε ότι διέφθειρε την κόρη του ξενοδόχου!

Πράγματι δέχθηκε την συκοφαντία αυτή και χωρίς ντροπή ομολογεί ότι διέπραξε αυτή την αμαρτία. Έτσι την έδιωξαν από το Μοναστήρι και περιπλανήθηκε τρία ολόκληρα χρόνια, μεγαλώνοντας το παιδί, που γέννησε η κόρη του ξενοδόχου. Κάποτε όμως, άλλαξαν γνώμη στο Μοναστήρι και δέχθηκαν την οσία μαζί με το παιδί.

Όταν όμως εκοιμήθη, είδαν προς έκπληξιν όλων ότι ήταν γυναίκα.
Αργότερα η κόρη του ξενοδόχου, που συκοφάντησε την Οσία, κυριεύθηκε από δαιμόνιο και ωμολόγησε ότι διεφθάρη από κάποιο στρατιώτη.

Ο Ηγούμενος τότε και οι Μοναχοί ανεγνώρισαν την αγιότητά της και την ωνόμαζαν μακαρία και πολλές τιμές της απέδωσαν.

Πηγή  Ἐφημερίς Ὀρθόδοξος Τύπος