Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ὁ Πραγματικὸς φίλος

                          Ὁ Πραγματικὸς φίλος

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ
 
«Πραγματικός φίλος είναι εκείνος, ο οποίος, στον καιρό του πειρασμού υποφέρει μαζί με τον φίλο και συνάνθρωπό του τις θλίψεις, τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες και τις συμφορές που ήρθαν σ’ εκείνον σαν να είναι αυτές δικές του, χωρίς να θορυβηθεί ή να ταραχτεί.

Όπως λέγει και η Γραφή:

“Ο πιστός φίλος είναι ισχυρό καταφύγιο· και όποιος τον βρήκε, βρήκε θησαυρό. Αντάλλαγμα για τον πιστό φίλο, δεν υπάρχει· και η αξία του είναι ανεκτίμητη. Ο πιστός φίλος, είναι ελιξίριο ζωής και θα τον βρουν αυτοί που σέβονται τον Κύριο. Όποιος σέβεται τον Κύριο, κατευθύνει και σωστά την φιλία του· γιατί όπως είναι αυτός, έτσι θα είναι και ο φίλος του” (Σοφία Σειράχ στ΄ 14–17). 

Επειδή και στην ευημερία του φίλου του, ο αληθινός φίλος, είναι καλός σύμβουλος και συνεργάτης ομόψυχος, αλλά ακόμη και στην δυστυχία του είναι ειλικρινής βοηθός και συμπαραστάτης γεμάτος συμπόνοια.

Μόνο όσοι τηρούν με ακρίβεια τις εντολές του Θεού και έχουν μυηθεί αληθινά στις θείες βουλές, δεν εγκαταλείπουν τους φίλους τους, όταν ο Θεός επιτρέπει να περνούν αυτοί κάποιον πειρασμό. Αντίθετα, οι καταφρονητές των εντολών του Θεού και οι αμύητοι στις θείες βουλές, όταν ο φίλος τους ευημερεί και περνάει καλά, απολαμβάνουν και χαίρονται μαζί του. Όταν όμως αυτός περνάει δοκιμασία και δυστυχεί, τον εγκαταλείπουν. Μάλιστα δε, καμμιά φορά, πηγαίνουν και με το μέρος των εχθρών του!».

ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ