Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός
Δευτέρα, 17 Δεκέμβριος 2012 
  
Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Στην εισήγησή του στο συνέδριο «Η Ρωμηοσύνη θα ελευθερώσει την Ελλάδα» ο πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός αναφέρθηκε στις σχέσεις ελληνισμού και χριστιανισμού.

Ο π. Γεώργιος έκανε λόγο για τη θεανθρώπινη σύζευξη χριστιανικότητας και ελληνικότητας σε μια ακατάλυτη ένωση στην εκκλησία.
Είπε πως επιτεύχθηκε ηεκκλησιοποίηση με το βάπτισμα για τον ελληνισμό, γιατί το βάπτισμα σημαίνει θάνατος και ανασταση, έτσι και ο ελληνισμος πέθανε, αλλά καθάρθηκε για να αναστηθεί σε μια νεά μορφή υπάρξεως. Σύμφωνα με τον πατέρα Μεταλληνό ο ελληνισμός αλλαξε προσανατολισμό και ταυτότητα. Έπαψε να είναι ο ειδωλατρικός ελληνισμός και έγινε ο χριστιανικός ελληνισμός και με αυτήν την ταυτότητα έμεινε στην ιστορία.

Σύμφωνα με τον ομιλητή ο ελληνισμός έτσι δεν αλλοιώθηκε αλλά πληρώθηκε και δέχτηκε την καθολική αλήθεια,

Επίσης ο πατέρας Γεώργιος διευκρίνησε πως ο Απ. Παύλος στην Αθήνα δεν κατέστρεψε το νεολληνισμό αλλά τον έστρεψε σε άλλο προσανατολισμό και επανέλαβε πως η ελληνικότητα μέσα στο χριστιανικό στοιχείο σώθηκε στην ουσία της
Σημείωσε δε πως τα πάντα από τον ελληνισμό χρησιμοποιουνται στην παραδοση των Αγίων Πατέρων. Αυτό που απορρίφθηκε ήταν ο παγανισμός ως τρόπος ζώης, ο διονυσιακός αισθησιασμός.

Ο ομιλητής τόνισε πως ο ελληνισμός αν χωριστεί από την ορθοδοξία είναι εάν σώμα χωρίς ψυχή. Σημείωσε μάλιστα σε αυτό το σημείο πως  οποιος ξένος που είναι νομίμως στη χώρα μας μπορεί να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά όχι την ιθαγένεια

Σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο τα συστατικά του αναγεννημένου μεσα στην ορθοδοξία ελληνισμού περιλαμβάνουν την ελληνική ισορροπία τριών σχέσεων με το Θεο, με το σύνανθρωπο και με τον ίδιο τον εαυτό μας . Τα σημαντικότερα στοιχεία σχετικά με αυτό είναι:

-”ζήτηση χάρις” και αποδοχή συγχρόνως του θαύματος της απουσίας του Θεύ στην ιστορία. Ο θάνατοςτου Θεού σημαίνει απουσία του Θεού από την καθημερινότητα  και σύμφωνα με τον πατέρα Μεταλληνό το δράμα της Ελλάδας είνια η επί δύο αιώνες απουσία, έξωση, του Θεού από τη γήινη πραγματικότητα
-η προτεραιότητα της καρδιάς. Όχι η διάνοια αλλά η καρδια΄είναι το κέντρο της υπάρξεως

Ο πατέρας Μεταλληνός μίλησε και τον όρο ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ και σημείωσε πως η χώρα της ελληνικης ταυτότητας ήταν η Ρωμανία, το Βυζάντιο
Οταν δε είπε με δυναμισμό «Τα ιστορικά μας ονόματα είναι όλα δικά μας από τους Δαναούς και τους Αχαιους μεχρι τους Νεοέλληνες και δε χαρίζουμε κανένα από αυτά σε κανένα.Αυτό ισχύει και για τη Μακεδονία» η αίθουσα τραντάχτηκε από τα χειροκροτήματα.
Ο πατέρας Γεώργιςο στην ομιλία του ανέφερε ακόμη πως από το 330 με τη θεμελίωση της Νέας Ρώμης, ο Έλληνας ονομάζεται Ρωμαίος που σημαίνει ορθόδοξος πολίτης της ελληνικης οικουμένης. «Ρωμαίος -Ρωμιός σήμαίνει ορθόδοξος πολιτη της Νέας Ρώμης» τόνισε.

Χαρακτήρισε «επίσημη έκφραση του γεγονότος της κατοχής» τις φράσεις πολιτικών όπως «Ευχαριστούμε τους Αμερκάνους»  και  «Ανήκομεςν εις την Δύσιν»

Πολυ σημαντική ήταν όμως και η δήλωσή του σύμφωνα με την οποία «Το Αυτοκέφαλο μικραίνει την Ελλάδα» , αφού Έλληνες κατά πνεύμα είναι όλοι οι πολίτες της Νέας Ρώμης.