Υπό τη σκιά των επεισοδίων στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές

 
Υπό τη σκιά των επεισοδίων στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές, πραγματοποιείται αύριο η συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.

Η συνεδρίαση είναι τακτική ωστόσο αγιορείτικες πηγές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η υπόθεση του κονακίου να απασχολήσει τα μέλη της Κοινότητας.

Στο μεταξύ, από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν υπήρξε, επί του παρόντος, καμία σχετική ανακοίνωση.

Σήμερα στις Καρυές επικρατεί ηρεμία. Σύμφωνα με την αστυνομία δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Η πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους επισημαίνει ότι το ζήτημα, πλέον, εμπίπτει στην αρμοδιότητα της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών.

Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, Ηρακλής Μωραϊτης, ανάφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι “αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται εντός των Καρυών και εκτελούνται περιπολίες, ωστόσο δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία γύρω από το κονάκι”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι “μέσα στο κονάκι βρίσκονται περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων οι μοναχοί είναι λιγότεροι από δέκα ενώ οι υπόλοιποι είναι λαϊκοί που έχουν έλθει για να υποστηρίξουν τους μοναχούς”.

Χθες από την πλευρά της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου κατατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αναφορά για τις σχετικές ενέργειες των αστυνομικών αρχών και συγκεκριμένα του αστυνομικού τμήματος Καρυών, της αστυνομικής διεύθυνσης Χαλκιδικής και του αρχηγείου στην Αθήνα.

“Η αναφορά περιγράφει τις ενέργειες των προσώπων που ασχολήθηκαν με το θέμα, ξεκινώντας από τις 18 Απριλίου του 2013, οπότε δόθηκε εντολή από τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους για την εκκένωση του αντιπροσωπείου της μονής στις Καρυές, και φτάνει μέχρι τις 15 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία δημοσιεύτηκε η απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για την εκτέλεση της απόφασης” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δικηγόρος, Διογένης Καραγιαννακίδης.

Ο ίδιος κάνει λόγο για αδράνεια από πλευράς αστυνομίας και ζητά τη συνδρομή της για την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων. “Η εκτέλεση των αποφάσεων εκκρεμεί” αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Παράλληλα ο κ. Καραγιαννακίδης αναφέρει ότι μετά την παραγγελία του εισαγγελέα την περασμένη Δευτέρα για συλλήψεις, λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου, ο ίδιος κατέθεσε -την ίδια μέρα- μηνυτήρια αναφορά εναντίον 12 ατόμων και κατά παντός υπευθύνου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται έξι άτομα που βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο της Μονής Εσφιγμένου και κατονομάζονται ως “ηθικοί αυτουργοί” των πράξεων που τελέστηκαν αλλά και όσα άτομα βρέθηκαν μέσα στο κτίριο όπου έγιναν τα επεισόδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόσωπος της νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, πατήρ Γαβριήλ αναφέρθηκε σε μια διάχυτη ανησυχία που υπάρχει στην περιοχή των Καρυών, και από την πλευρά της Ιεράς Κοινότητας αλλά και από τους απλούς μοναχούς.

Σημείωσε, επίσης, ότι “πολλοί είναι εκείνοι που δέχτηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζητούν την υποστήριξη της παλαιάς αδελφότητας” και τόνισε πως τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν συνέβησαν σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τον ναό του Πρωτάτου, το κτίριο της Ιεράς Επιστασίας της Ιεράς Κοινότητας, την έδρα της πολιτικής διοίκησης και το κτίριο της αστυνομίας.

Αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά και ο εκπρόσωπος της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, Ηρακλής Μωραϊτης, υποστήριξε ότι “από την πλευρά των μοναχών δεν έγινε χρήση μολότοφ αλλά πετάχτηκε ένα στουπί προς ένα μηχάνημα που επιχειρούσε να σπάσει την πόρτα και με μόνο σκοπό να απομακρυνθεί ο οδηγός του”.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι “το γεγονός αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσουν και οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο περιστατικό”.

_________________

«...ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ.»
(Κατά Ιωάννην Η΄-32)