Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Διδάγματα ἀπό τό παρελθόν διά τό παρόν καί τό μέλλον

         Διδάγματα ἀπό τό παρελθόν διά τό παρόν καί τό μέλλον

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρκος ευγενικος
 
Το Γένος μας καυχάται και σεμνύνεται περί ενός μεγάλου και αξιοθαύμαστου πράγματος. Για την Ορθοδοξία. Όμως, χείμαρρος ορμητικός από τη Δύση πλημμύρησε κάποτε και απειλούσε και έπληττε το Γένος μας, όπως το απειλεί και σήμερα, θέλοντας να κατακλύσει αυτό το αγαθό και να το αφανήσει από προσώπου γης. Με κάθε τρόπο αγωνιζόταν να επιτύχει το ποθούμενο, όπως και σήμερα αγωνίζεται για να παρασύρει την Ορθοδοξία. Αλλά, δεν ευτύχησε να το καταφέρει παρόλα τα διάφορα και ποικίλα τεχνάσματά του. Θα το πετύχαινε όμως, εάν δεν βρισκόταν την εποχή εκείνη ο μεγάλος εκείνος άνδρας από το γένος των Ευγενικών του Βυζαντίου, ο τελευταίος και ευγενέστατος κλάδος, ο Μάρκος, ο αστήρ της Εφέσου.
 
Μεγάλα είναι τα κατορθώματα και οι αγώνες που κατέβαλε εναντίον του τρομερού εκείνου χειμάρρου, ο οποίος παρ’ ολίγο να καταπνίξει το ιερό πεδίο της Ορθοδοξίας. Θαυμαστά είναι και τα γενναία χαρακώματα που ανήγειρε μετά από όλα αυτά προς εξασφάλιση των ομογενών του που κινδύνευαν.
 
Όλα αυτά τα εξύμνησαν σοφοί κάλαμοι. Ο μέγας Εκκλησιάρχης Σύλβεστρος ο Συρόπουλος, ο Θεόδωρος ο Ιερομνήμων, ο Ιωάννης ο Νομοφύλαξ, ο Γεννάδιος ο Σχολάριος, ο Νεκτάριος και ο Δοσίθεος οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων και ο Αθανάσιος ο Πάριος. Έχοντας υπ’ όψιν κυρίως αυτούς του διδασκάλους, αναλαμβάνουμε να εκθέσουμε στο παρόν βιβλίο τα ηρωικά παλαίσματα, και πραγματικά υπερφυή κατορθώματα προς ελάχιστη ένδειξη των μεγάλων κατορθωμάτων του ήρωά μας, στον οποίο οφείλουμε πάρα πολλά.
 
Διότι εάν αυτός ήθελε να ενδώσει στους άγριους φοβερισμούς καθώς και όλες τις άλλες μεθοδείες του μεγάλου χειμάρρου, ως εκπρόσωπος και των άλλων Εκκλησιών της Ανατολής και Έξαρχος της Συνόδου, η Ορθοδοξία θα είχε εξαφανισθεί, καθώς και η θεσπέσια γλώσσα του Έθνους και η ελληνική του παιδεία. Ο εθνικός χαρακτήρας θα είχε ανακατευθεί με τα θολά ρεύματα του χειμάρρου. Πράγματι, θα είχε συγχρωματισθεί και αμαυρωθεί με αυτά η διάυγεια των ηθών και των εθίμων του έθνους. Με λίγα λόγια, θα είχε εκλείψει και δεν θα φαινόταν ούτε στα πλέον ισχυρά τηλεσκόπια και μικροσκόπια.

Πηγή: «Εις έναντι μυρίων - ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και οι αγώνες του», μοναχού Καλλίστου Ζωγράφου Αγιορείτου Εφεσίου, επιμ. Δημητρίου Παναγόπουλου.