Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Ναι στους αντισυμβατικούς γάμους

Ναι στους αντισυμβατικούς γάμους


Πρεσβύτερος Διονύσιος Ταμπάκης

Έφυγε πλέον ο καιρός ανεπιστρεπτί, τότε που  δίναμε όλη μας την προσήλωση στα περι-ούσια και στα πέριξ του Μυστηρίου του Γάμου: άνθη, στιλάτες μπομπονιέρες, φωτογράφοι, νυφικά πολυτελείας, πολυέξοδα λουκούλια τραπέζια , η απαραίτητη  μεζονέτα ή το οροφοδιαμέρισμα  για το παιδί, με την πλάσμα τηλεόραση  και όλα τα συναφή κ.λ.π.
Και να! Να πέφτουν τα χρήματα από τους ταλαίπωρους γονείς (όπως το λέει και η παροιμία : άμα δεν φτιάξεις σπίτι και δεν παντρέψεις παιδί δεν έχεις περάσει τίποτα) χάνοντας έτσι όλο το πνευματικό βάθος του Μυστηρίου της Αγάπης, πλουτίζοντας τους επιτηδείους και μεταποιώντας την πιο χαριτωμένη περίοδο της ζωής μας σε αφάνταστη ταλαιπωρία  και οικονομική εξόντωση.
Απ’ την αλλη τα νέα παιδια υποκύπτοντας στην κενοδοξία αποφεύγουν  το Ιερό Μυστήριο του Γάμου και  συζούνε μπλέκοντας πολλές φορές σε επώδυνες και ανευλόγητες προγαμιαίες σχέσεις και φθείροντας   ολοένα τον εαυτό και την καρδιά τους.
Καιρός λοιπόν  να  κάνουμε την επανάσταση. Να φύγουμε από τα συμβατικά. Από το «φαίνεσθαι»  να πάμε στο «είναι» και από τους τύπους να πάμε στην ουσία.

Έχω  τελέσει εκατοντάδες Γάμους  και μπορώ να πω ότι οι πιο πνευματικοί, κατανυκτικοί ,όμορφοι  είναι οι απέριττοι Γάμοι .
Όσοι τελούνται με πολλή αγάπη, προσευχή και με λίγους καλεσμένους που έρχονται για  να συν-προσευχηθούν  και όχι να επιδείξουν την ακριβή τους τουαλέτα, το μαλλί σαν λάχανο  και το αρμάνι κουστούμι ή να κάνουν κοινωνικό κους- κους.
Ο τελούμενος Γάμος είναι εξωτερικά   μία απλή Ιεροτελεστία, όπως είναι το Ι.Ευχέλαιο ή ο Αγιασμός κ.λ.π. αλλά εσωτερικά είναι ατομική βόμβα χάριτος και ευλογίας που σκοπό έχει την άντληση της Χάριτος του Ιησού Χριστού μας προκειμένου να μεταβάλλει το νερό σε κρασί, την νερωμένη αγάπη να την ζυμώσει σε αιώνια και γλυκόπιοτη αγάπη.
Έστω και εάν ζούμε λοιπόν σε παράγκες, έστω αν είμαστε φτωχοί, αναγκασμένοι και περιφρονημένοι, το γεγονός του ΓΑΜΟΥ υφίσταται σε όλο του το μεγαλείο και δεν έχει να κάνει με τις ανθρώπινες ματαιοδοξίες και κοινωνικά «πρέπει.»
Ο μύθος ότι ο Θρησκευτικός Γάμος κοστίζει υπερβολικά βρίσκεται μονάχα στο μυαλό όσων σκέφτονται κοσμικά.
Πόσο  λοιπόν  κοστίζει ένας γνήσιος και χαριτωμένος  Θρησκευτικός Γάμος ;
α)17 ευρώ για το παράβολο Γάμου στην εφορία
β) 15 ευρώ για κληρικόσημα
Δύο κεριά αγνά : 5 ευρώ
Λίγα κουφέτα 30 ευρώ(δεν είναι   για χόρταση)
Λίγα ατομικά γλυκά για το κέρασμα :50 ευρώ(δεν είναι για χόρταση είπαμε
Μία απλή ανθοδέσμη 30 ευρώ (αν έχετε, πάρτε ένα ωραίο τριαντάφυλλο ή
κάποιο άλλο λουλούδι  από τις γλάστρες σας)
-σύνολο: 147 ευρώ-
Τις βέρες, τα στέφανα, που μπορείς να τα κατασκευάσεις και μόνος σου  με πολλούς έξυπνους και χαριτωμένους τρόπους.
Μία απλή καθαρή ενδυμασία. Και πολλή θερμή προσευχή!!
Όσον αφορά τα έξοδα του Ι.Ναού, προτιμήστε κάποιο Εκκλησάκι,  δίχως τους βαρυφορτωμένους πολυελαίους, και με λίγους ανθρώπους  δίπλα σας που σας αγαπάνε πραγματικά.
Όσο για τα έξοδα της Εκκλησίας, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα βοηθήστε όσο αγαπάτε, αν όχι, δεν πειράζει!  «δωρεάν ελάβετε , δωρεάν δότε»(Ματθ.10,8)
Ζήστε λοιπόν ευλογημένα και αθόρυβα, όπως αθόρυβα έζησαν όλοι οι φίλοι μας Άγιοι, όπως αθόρυβα ζωντανεύει ο σπόρος μέσα στης γης τα σπλάχνα και ξεπετάει ανθούς και καρπούς.
«Να μην σε βλέπουν οι ανθρώποι για να σε βλέπει ο Θεός » (π.Ιωσήφ ο Ησυχαστής).
Την διαφορά λοιπόν την κάνει η ΑΓΑΠΗ και όχι τα φράγκα.

Καλή υπόλοιπη Σαρακοστή!

Πρεσβύτερος Διονύσιος Ταμπάκης
Ι.Ν.Παναγίας Ναυπλίου.