Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ὁ πόλεμος τῶν «Θρησκευτικῶν» καὶ ἡ ἀλλαγὴ ὀνομασίας τους ποὺ ἐπὶ τέλους χρειάζεται…



THRISKEYTIKA


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία, για τα λεγόμενα «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ». Μέχρι και ψηφοφορίες συνάντησα σε μεγάλες εφημερίδες για το αν χρειάζονται τα Θρησκευτικά και με συνήθη απογοητευτικά για το μάθημα αποτελέσματα….

Οί περισσότεροι βάλουν εναντίον του μαθήματος αυτού χωρίς να γνωρίζουν οι αφελείς και εν ολίγοις ανόητοι, ότι αν βγεί το μάθημα αυτό από την Εκπαίδευση άς ετοιμάζεται η κοινωνία να γίνει φυτώριο εγκλήματος περισσότερο απ΄ ότι είναι σήμερα, πού λίγο - πολύ κάθε μικρός ή και μεγαλύτερος μαθητής ακούει και κάτι περί Θεού και έχει έναν φόβο αναστολής και μια άλλη σκέψη μέσα του. Άν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι…
Σε δεδομένη αφαίρεση εντελώς του μαθήματος τότε δεν θ΄ ακούγεται στην εκπαίδευση «γρύ» περί Θεού, και άς ετοιμάζουν μετά οι αρμόδιοι νέες φυλακές για να περιορίσουν το κακό πού αλματωδώς πιά θ΄ αυξάνεται…
Άς ετοιμάζεται μετά η Ελληνική Κοινωνία, παντελώς έρημη από τον «φόβο Θεού πού φυλάει τα έρημα», για τις «ξυλιές» πού θα φάει στην πλάτη της για να επαληθευτεί έτσι και ο λόγος του μεγάλου Ρώσσου συγγραφέως Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ ότι «χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται…»
 

     «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ» , ένας τίτλος πού όμως θέλει αλλαγή !

ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ και ο τίτλος του μαθήματος «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ» να αλλάξει, παίρνοντας μιά πιο βελτιωμένη σύγχρονη ονομασία, μια και ο τίτλος φαίνεται απηρχαιωμένος και απωθητικός για την σημερινή νεολαία.
Μια νεολαία πού βομβαρδίζεται από τόσες και τόσες άλλες πιο ενδιαφέρουσες ονομασίες μαθημάτων.
Το πώς θα είναι αυτός ο τίτλος του μαθήματος και αν θα λέγεται πχ. « όψεις Θεολογίας», ή «Πατερική Παράδοση» ή κάπως αλλοιώς αυτό άς γίνει θέμα Εκκλησιαστικής διαβούλευσης και Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων.
Θεωρώ όμως, και επιτρέψατέ μου εδώ να πώ την γνώμη μου, ότι είναι κρίμα ένα τέτοιο μάθημα να χαραμίζεται ακόμη και από τον ίδιο τόν τίτλο του !
Αυτό βέβαια μπορεί να μη το καταλαβαίνουν κάποιοι στα ανώτερα κλιμάκια της Ιεραρχίας οχυρωμένοι πίσω από παλαιά σκονισμένα πρότυπα, αλλά σημασία έχει, όχι μόνο το εσωτερικό του μαθήματος ( ψίχα ) αλλά σημασία έχει και το τσόφλι απ΄ εξω να γίνει πιο επιθυμητό ώστε να προσελκύει την νεολαία και να μη θεωρεί αυτό το πολύ ενδιαφέρον και Πανεπιστημιακό μάθημα της Θεολογίας ως «μπεμπέ» και «ώρα του παιδιού…» και «πάμε παιδιά να γελάσουμε…» ειδικά σε Λύκεια της Περιφέρειας, σε ΕΠΑΛ, κλπ-κλπ.
Όσοι μάχιμοι έχουν διδάξει σ΄ αυτά τα Σχολεία καί δεν είναι τρυπωμένοι στόν κόσμο τους ή καί σε τίποτα γραφεία, ξέρουν καλά τί ακριβώς γίνεται εκεί...
Κάποιοι άσχετοι μιλάνε απαξιωτικά για τα «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ», ένα μάθημα πού αν διδαχθεί σωστά δίνει απάντηση στα εσωτερικά κενά της νεολαίας ώστε να βγούνε αύριο τίμιοι, σωστοί, και ωφέλιμοι πολίτες στην κοινωνία έχοντας κάποιο φόβο Θεού μέσα τους και όχι άδικοι, λαμόγια, και κακοποιά στοιχεία έτοιμα να κλέψουν , να βιάσουν, και να σκοτώσουν τον διπλανό τους…
Μιλάνε έτσι για τά Θρησκευτικά λές και στο Πανεπιστήμιο μάθαμε μόνο Θεολογία αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα κύρια μαθήματα πού διδαχθήκαμε όπως :
Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Εγκληματολογία, Εξελικτική Ψυχολογία, Αρχαία Ελληνικά, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία, και βεβαίως Θεολογία. 
Πρέπει λοιπόν νά γίνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον, μια και οί περισσότεροι μαθητές σήμερα διακωμωδούνε, ή και ντρέπονται να αναφέρουν ακόμα και τις λέξεις «ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ … ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ» κοροϊδεύοντας στους διαδρόμους « σήμερα έχουμε τον Θρησκευτικό, ή την Θρησκευτικού, ή τόν κύριο ελέησον…» και άλλα τινά ξεκάρφωτα προς γενική θυμηδία τών υπολοίπων…
Κι΄ ακόμη, το κυριότερο, να γραφτούν άλλα βιβλία πιο κατανοητά και πιο εκλαϊκευμένα και απλά, βασισμένα στην Νεοελληνική γλώσσα και στην Πατερική Παράδοση και όχι «βαθειά επιστημονικά» όπως είναι γραμμένα σήμερα πού δεν καταλαβαίνεις τι λένε, και πού είναι σαν να είναι φτιαγμένα εξεπίτηδες για να τα μισήσουν οί μαθητές αλλά και οί καθηγητές. Εντελώς ακαταλαβίστικα τα περισσότερα…
Βέβαια δεν ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση αριστεράς απόκλισης θα συγκινηθεί από τέτοιες ανανεωτικές προτάσεις πού θα λαμπρύνουν ένα μάθημα πού αυτοί ειδικώς ούτε το θέλουν ούτε και το συμπαθούνε, αλλά η Ιεραρχία άς κάνει τό δικό της καθήκον, κάτι πού τελικά θα μείνει και στην Ιστορία…

Δ.Ν.
Θεολόγος