Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Μάθετε στὰ παιδιά σας τὰ κάλαντα τοῦ Λαζάρου!

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ  Πανήγυρις Ἁγίου Λαζάρου  στήν Μονήν μας

Μάθετε στὰ παιδιά σας τὰ κάλαντα τοῦ Λαζάρου!

Παρασκευή, 03 Απρ 2015 14:00 Ο κόσμος του παιδιού 

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα πλησιάζουν, θυμόμαστε έθιμα παλαιότερων εποχών... εποχών που ζούσαμε εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Τότε που όλα έμοιαζαν πιο αγνά και όμορφα.

Είναι όμορφο να αναβιώνουμε τα έθιμα αυτά, μαζί με τα παιδιά μας και να ζούμε το νόημα των ημερών. Τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά μέσα από κατασκευές, από τις διηγήσεις που παράλληλα θα ακούσουν, από τις συζητήσεις που θα προκύψουν, αλλά και από τα κάλαντα που θα πουν.

Λίγα λόγια για το Σάββατο του Λαζάρου
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεωρείται η «πρώτη γεύση» της Μεγάλης Εβδομάδος. Ἡμέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου. 

Η ανάσταση του Λαζάρου είναι μια ἑορτή ιδιαίτερα προσφιλής στον ελληνικό λαό. Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, πολλά έθιμα τιμούσαν αυτή τὴν ἡμέρα. Ωστόσο με τα χρόνια οι εκδηλώσεις λησμονήθηκαν, με πολύ λίγες περιοχές της χώρας να της διατηρούν ακόμη ζωντανές.

Πιο διαδεδομένο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα «κάλαντα του Λαζάρου». Τα κάλαντα ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία υπόθεση με τις μικρές «Λαζαρίνες» να τραγουδούν και να αναγέλλουν τη χαρμόσυνη εορτή.Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας ειδικές στολές, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.Τα έθιμα του Λαζάρου ιδίως κατά την Τουρκοκρατία είχαν κοινωνική σκοπιμότητα αφού έτσι οι κοπέλες μπορούσαν να βρεθούν εκτός σπιτιού και να γνωρίσουν αγόρια προκειμένου να ακολουθήσουν αρραβωνιάσματα και γάμοι.

Ποῖα εἶναι τὰ κάλαντα τοῦ Λαζάρου;