Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με τις νέες εξελίξεις στην Τουρκία πολλοί στην Ευρώπη ανησυχούν μήπως καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Δύση, με πρώτο σταθμό φυσικά την Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων μόνο από την Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία, είναι συγκεχυμένος καθώς για άλλους είναι 4 εκατομμύρια, για άλλους 2,5 και το νούμερα ανεβοκατεβαίνουν ενώ δεν υπολογίζονται οι λαθρό από πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που προσδοκούν να έρθουν την Ελλάδα.


Aπό ένα πρόσφατο επίσημο κατάλογο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές, μπορούμε να διακρίνουμε τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται σε περιοχές ακριβώς διπλά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και είναι οι πιο πιθανοί να προωθηθούν στην Ελλάδα, αν τελικά ο Ερντογάν «σπάσει» την συμφωνία που υπέγραψε για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
 syrioi-prosfyges

Σύριοι προσφυγες

Ο συνολικός αριθμός μόνο των Σύριων προσφύγων σε όλη την Τουρκία φτάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους 2.749.14. Από αυτούς, οι 574.479 περίπου βρίσκονται σε περιοχές δίπλα ακριβώς από τα σύνορα με την Ελλάδα και είναι πιο πιθανοί να αποπειραθούν είτε τώρα, είτε στο εγγύς μέλλον, να περάσούν στην ελληνική επικράτεια.

Στον αριθμό αυτό φυσικά δεν υπολογίζοντα οι λαθρό από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Ο Ερντογάν, κατά την προσφιλή του μέθοδο να εκβιάζει τους πάντες και τα πάντα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παίξει αυτό το χαρτί για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.

Να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr