Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤOY

Αθήνα: Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δήλωσε ότι ανησυχεί για την «Κάρτα του Πολίτη» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορεί να πάρει επίσημα θέση πριν παρουσιαστεί το αντίστοιχο νομοσχέδιο. «Φυσικά και ανησυχούμε για την Κάρτα του Πολίτη, αλλά δεν μπορούμε να επιλαμβανόμεθα με βάση δημοσιεύματα» δήλωσε ο Χρίστος Γεραρής. «Όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει επισήμως το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου, και, πολύ περισσότερο, όταν το θέσει προς δημόσια διαβούλευση, η Αρχή θα τοποθετηθεί» είπε. Των δηλώσεων είχαν προηγηθεί παρατηρήσεις της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, η οποία αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η πολυχρηστική κάρτα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεδομένων:
 
«Υπάρχει τέτοια αυστηρότητα στο επίπεδο των ασφαλιστικών καλύψεων εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών, που η πάσα παράβαση εκ μέρους του ασφαλισμένου, παραδείγματος χάριν το κάπνισμα, μπορεί να συνεπάγεται ακύρωση συμβολαίου. Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά, η επαπειλούμενη γενίκευση κανόνων υπό το πρόσχημα της τεχνολογίας, θα καταργήσει την Αρχή σας ως Αρχή» δήλωσε η κ. Κανέλλη.

Για τις κάμερες
 
Ο κ. Γεραρής επανέλαβε την αντίθεση της Αρχής στην τοποθέτηση καμερών από την Αστυνομία με απλή επίκληση των αρμοδιοτήτων της. Είπε ότι οι κάμερες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, την αποτροπή και καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Δεδομένου, όμως, ότι δεν υπάρχει νόμος που να το προβλέπει αυτό ρητά, η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

«Το ότι υπάρχει ένας "νόμος Δένδια" που λέει ότι η Αστυνομία θα τις βάζει όπου θέλει, αυτό είναι αντισυνταγματικό. Αν όμως στείλω στη ΓΑΔΑ ανθρώπους, οι εισαγγελείς θα πούνε πως δεν έχουμε αρμοδιότητα» ανέφερε.

Τέλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε επιφυλάξεις για τη φημολογούμενη ενοποίηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, για λόγους δημοσιονομικούς. 

Ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε πως η ύπαρξη των πέντε ανεξάρτητων Αρχών είναι θεσπισμένη συνταγματικά και πως «κανένα από τα μέλη της ΑΔΑΕ δεν συνήργησε στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών […] Το δημοσιονομικό είναι το λιγότερο» εκτίμησε.
 
Φιλελεύθερος