Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΑΝΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΥΛΟΥΣ...




Μετρώντας τίς ζημιές καί τίς κλεψιές πού έκαναν, άνθρωποι ιερόσυλοι,  κατάρας τέκνα ! 
    
Θεσσαλονίκη 

Στους ιερούς ναούς πόλεων και χωριών που διαθέτουν πλούσια αναθήματα έχουν στραφεί τελευταία σπείρες ιερόσυλων που δρουν στη Βόρεια Ελλάδα. 

Οι ναοί είναι αφύλακτοι στην πλειονότητά τους και αποτελούν εύκολο στόχο για τις οργανωμένες σπείρες που τους «αδειάζουν» για να λιώσουν στη συνέχεια χρυσά και αργυρά τάματα και εκκλησιαστικά σκεύη και να τα διαθέσουν στην αγορά. 

Πριν από λίγες ημέρες η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εξάρθρωσε πολυμελή σπείρα Ρουμάνων που έκλεβε ιερά σκεύη και λειψανοθήκες κάνοντας εμπόριο ακόμη και ιερών λειψάνων, ενώ χθες ανακοίνωσε την εξάρθρωση μιας νέας σπείρας που έχει διαρρήξει τουλάχιστον 12 ναούς σε Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα και Θεσσαλονίκη. 

Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, επρόκειτο για οικογενειακή «επιχείρηση», αφού τα πέντε από τα έξι μέλη της ήταν οικογένεια ομογενών από τη Γεωργία (πατέρας, μητέρα, δυο γιοι και γαμπρός). Οι συλλήψεις των μελών της σπείρας έγιναν το περασμένο Σάββατο. 

Οπως ανέφερε χθες ο διευθυντής Ασφαλείας κ. Αθ. Παζαρλής, τα τρία μέλη της σπείρας προέβαιναν στις διαρρήξεις των ναών αφαιρώντας από το εσωτερικό αναθήματα, δισκοπότηρα, ιερές λαβίδες, ζέον, καντήλια και τα παρέδιδαν στον πατέρα, στη μητέρα και στον γαμπρό. 

Τα κλοπιμαία συνήθως κατέληγαν στα δύο καταστήματα εμπορίας κοσμημάτων και ρολογιών που διατηρεί η οικογένεια στην Εγνατία Οδό της Θεσσαλονίκης, όπου τα έλιωναν και τα διέθεταν στο εμπόριο. 

Σε έρευνα που έγινε στα καταστήματα και στο σπίτι τους, οι αστυνομικοί βρήκαν πλήθος κλεμμένων εκκλησιαστικών αντικειμένων, μια πλάκα χρυσού 240 γραμμαρίων, 65 χρυσές λίρες, διάφορα αφιερώματα πιστών, δύο κυνηγετικά όπλα, ενώ κατασχέθηκαν και 96.000 ευρώ. Η σπείρα, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε ξεκινήσει τη δράση της τον Ιούνιο του 2011.