Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑ Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑ Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου

«Αυτά είναι, αδελφοί μου, τα θαυμάσια του Θεού. Γι' αυτό και αν κρύβονται οι άγιοι ο Θεός του φανερώνει, ώστε άλλοι μεν να τους μιμούνται, άλλοι δε να είναι αναπολόγητοι. Και όσοι ζουν μέσα στους θορύβους ή σε κοινόβια ή σε όρη ή σε σπήλαια, αν πολιτεύονται όπως πρέπει, να σώζονται και να αξιώνονται μεγάλων αγαθών από τον Θεό για την πίστη τους μόνο.

Όσοι όμως από ραθυμία χάνουν τη σωτηρία τους να είναι αναπολόγητοι κατά την ημέρα της Κρίσεως. Είναι αψευδής, αδελφοί μου, Αυτός που υποσχέθηκε να μας σώσει μόνο για την πίστη μας σ' Αυτόν.

Ελεήστε λοιπόν τους εαυτούς σας και εμένα που σας αγαπώ και πολλές φορές θρηνώ για σας και χύνω δάκρυα - γιατί τέτοιους μας θέλει ο συμπαθής και ελεήμων Θεός - πιστέψτε ολόψυχα στον Κύριο, απαρνηθείτε την γη και όλα όσα παρέρχονται, προσέλθετε και προσκολληθείτε σ' Αυτόν.

Σε λίγο ο ουρανός και η γη θα παρέλθουν. Χωρίς Εκείνον δεν υπάρχει τέρμα ούτε όριο στην πτώση των ανθρώπων. Διότι ο Θεός είναι αχώρητος και ακατάληπτος. Που να βρεθεί λοιπόν τόπος - πες μου να μπορείς - τόπος για όσους εκπέσουν από τη βασιλεία Του;

Μου έρχεται να θρηνώ, πονάει η καρδιά μου και λιώνω για σας, όταν σκέπτομαι ότι έχουμε τόσο μεγαλόδωρο και φιλάνθρωπο Δεσπότη, ο οποίος μόνο για την πίστη μας σ' Αυτόν μας χαρίζει τέτοια αγαθά, που υπερβαίνουν νουν, ακοή και διάνοια και που «δεν ανέβηκαν ποτέ σε καρδιά ανθρώπου» (Α΄ Κορ. 2:9).

Εμείς όμως σαν άλογα ζώα προτιμούμε την γη και τα γήινα, που μας προσφέρει η μεγάλη του ευσπλαχνία για τις ανάγκες του σώματος, για να τρεφόμαστε δηλαδή με μέτρο απ' αυτά. Ενώ η ψυχή μας τρεφόμενη με τη νοερή τροφή του Πνεύματος πρέπει να πορεύεται ανεμπόδιστα προς τα άνω κατά το μέτρο της καθάρσεως και της αναβάσεως.

Να τι είναι ο άνθρωπος και γιατί δημιουργηθήκαμε: αφού απολαύσαμε εδώ κάποιες μικρές ευεργεσίες του Θεού, με την ευγνωμοσύνη και την προς αυτόν αγάπη να απολαύσουμε εκεί πάνω τα καλύτερα και τα αιώνια.

Όμως αλίμονο, όχι μόνο δεν φροντίζουμε καθόλου για τα μέλλοντα, αλλά είμαστε αχάριστοι και για τα παρόντα και γινόμαστε έτσι ίδιοι περισσότερης τιμωρίας, όσο περισσότερο ευεργετηθήκαμε με τη γνώση του Θεού, που έγινε για χάρη μας όμοιος με μας εκτός μόνο από την αμαρτία, για να μας απαλλάξει από την πλάνη και να μας ελευθερώσει από την αμαρτία.

Αλλά τι να πω; Σε όλα αυτά πιστεύουμε μόνο με τα λόγια, ενώ με τα έργα και λόγια τα αρνούμαστε. Δεν ομολογείτε παντού ο Χριστός στις πόλεις , στα χωριά, στα κοινόβια, στα όρη; Κοίταξε όμως και ερεύνησε αν τηρούν τις εντολές Του. Μετά βίας θα βρεις μέσα σε χιλιάδες και μυριάδες έναν, που να είναι με έργα και με λόγια χριστιανός.

Δεν είπε στο ιερό Ευαγγέλιο ο Κύριος και Θεός μας, «όποιος πιστεύει σε μένα θα κάνει έργα που κάνω κι εγώ και ακόμα μεγαλύτερα» (Ιω. 14:21); Ποιος όμως από μας τολμάει να πει, «εγώ κάνω τα έργα του Χριστού και πιστεύω πιστά στον Χριστό»;

Δεν βλέπετε, αδελφοί, ότι θα βρεθούμε άπιστοι την ημέρα της κρίσεως και θα υποστούμε δριμύτερη κόλαση από εκείνους που δεν γνώρισαν καθόλου τον Κύριο; Διότι ένα από τα δύο είναι αναπόφευκτο να συμβεί, ή εμείς να κατακριθούμε ως άπιστοι ή να αποδειχθεί ο Χριστός ψεύτης, πράγμα που είναι αδύνατον, αδελφοί μου, αδύνατον».

Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος