Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κισάμου "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι κοσμοθεωρία και τρόπος ζωής"

Κισάμου "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι κοσμοθεωρία και τρόπος ζωής"  World Orthodoxy

AIΣXOΣ, AIΣXOΣ, AIΣXOΣ !!!   NTPOΠH !!!
 
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης διοργάνωσε το εσπέρας της 12ης Δεκεμβρίου στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης επεπτειακή εκδήλωση αφιερωμένη στα 20 χρόνια ευκλεούς Πατριαρχίας της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδους της Εκκλησίας Κρήτης ως και οι Σεβ. Αρχιερείς της Μεγαλονήσου, μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, οι Πολιτικές και Πολιτειακές αρχές του Νομού Χανίων, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και χαρά του προς την Ιερά Επαρχιακή Συνόδο της Εκκλησίας Κρήτης για την ομόφωνη απόφαση της διοργάνωσης αυτής στους χώρους της ΟΑΚ.
Όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του: «Σε μια εποχή πνευματικής πενίας, ηθικής έπτωσης και συμβιβασμών η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης να διοργανώσει την παρούσα επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στα 20 έτη ευκλεούς και φωτισμένης Πατριαρχίας του μεγάλου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αφυπνίζει συνειδήσεις και καλεί σε εγρήγορση τον λαό της Κρήτης, καθώς υπενθυμίζει σε όλους μας ότι μοναδικός δρόμος και τρόπος υπέρβασης των πολλαπλών κρίσεων των καιρών μας είναι η επιστροφή από κει που είμαστε και ξεστρατίσαμε. Επιστροφή δηλ. στην πίστη των Πατέρων μας, στις ρίζες, τις παραδόσεις, τις αιώνιες και διαχρονικές αξίες του Γένους, αξίες με τις οποίες αιώνες τώρα τράφηκε και γαλουχήθηκε το Γένος των Ρωμιών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, είναι κάτι περισσότερο από ονομασία, είναι κοσμοθεωρία και τρόπος ζωής».
Ο Σεβ. Κισάμου ανακοίνωσε επίσης ότι αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης θα έχει την μεγάλη ευλογία να υποδέχεται για άλλη μια φορά τον πνευματικό Της ταγό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Οποίος θα κηρύξει  την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του Π.Σ.Ε, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ακολούθησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, Γενικός Δντής της ΟΑΚ, ο οποίς και είχε ορισθεί υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ως κεντρικός ομιλητής και ο οποίος μίλησε, με λόγο μεστό, θεολογικό και επίκαιρο με θέμα: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος- Είκοσι χρόνια σταυροαναστάσιμης διακονίας».
Η ομιλία του Δρ. Κενανίδη ήταν διανθισμένη με προβολή βίντεο σχετικού με την 20ετή διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Ανάμεσα στα άλλους λόγους του σημείωσε ο ομιλητής: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος «λόγοις και έργοις» εφαρμόζει πιστά την αγιοπατερική μεσότητα, των αγίων προκατόχων Του, αναδεικνύοντας και καταθέτοντας παντοιοτρόπως την Οικουμενική διάσταση της Ορθοδοξίας, αφόβα και με την προσήκουσα παρρησία και διάκριση.

Αρνείται θεοφρόνως να περιορίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε μια κλειστή ομάδα αυτάρεσκων θρησκευτικών ανθρώπων ή κάποιων που «ασελγούν πνευματικά», ανεύθυνα στο ματωμένο σώμα της Ορθόδοξης Θεολογίας και αγωνίζεται, αγωνιά προσευχόμενος για την αυθεντικότητα της Ορθόδοξης μαρτυρίας. Αυθεντικότητα που κατατίθεται και διακτινίζεται από το ιλαρό φως του μαρτυρικού Φαναρίου.
Ο Πατριάρχης ταπεινά στέκεται αγέρωχος, σταυρωμένος, φεγγοβολώντας το ανέσπερο φως της Αναστάσεως. Στέκεται ευθυτενής, αλώβητος και πηδαλιουχεί θεοφήμως και θεοφιλώς, παρόλες τις φουρτούνες και τα κύματα, απ΄ όπου αυτά κι αν προέρχονται, το πολυτάραχο σκάφος της Εκκλησίας, το οποίο συνεχίζει να πορεύεται διότι διακατέχει και κατέχει ως άρρηκτον τείχον την Πίστιν, και όχι την θρησκευτικότητα, και ως θώρακα την προσευχήν, κατά το γνωστό Τροπάριο των Αίνων της Κυριακής της Τυρινής».
«Επιτρέψατε μου να κλείσουμε τις ταπεινές αυτές σκέψεις για την συμπλήρωση των είκοσι ετών ευκλεούς και πολυκάρπου Πατριαρχίας του Προκαθημένου πνευματικού μας Πατρός, σημείωσε ο ομιλητής στην κατακλείδα της ομιλίας του, με την μύχιο ευχή να ευδοκήσει ο Πανάγαθος Θεός και Δομήτωρ της Εκκλησίας μας Κύριος να είμαστε ξανά εδώ, όλοι μαζί για να εορτάσομε το αναστάσιμο πλέον μέρος της επόμενης εικοσαετίας της Πατριαρχίας Του».
Της κεντρικής ομιλίας ακολούθησαν επίκαιροι Βυζαντινοί Ύμνοι τους οποίους απέδωσε ο Βυζαντινός χορός Χανίων υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιώτατου κ. Ιωάννη Καστρινάκη. Τραγούδια της Πόλης απέδωσε η πολυπληθής χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου της Ι.Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, υπό την Διεύθυνση του Μουσικοδιδασκάλου κ. Γεωργίου Χαχλάκη.
Πολιτιστικοί και Παραδοσιακοί Σύλλογοι απ΄ όλο τον Νομό Χανίων απέδωσαν το Ριζίτικο Τραγούδι «Οντε την θεμελιώνανε οι άγγελοι την Πόλη».
Ο κ. Αθανάσιος Δεικτάκης, λογοτέχνης απήγγειλε ποίημα που έγραψε για ειδικά για την εκδήλωση με τίτλο: «20 άξια Πατριαρχικά χρόνια στο λαμπρό και μαρτυρικό θρόνο της Βασιλίδος των Πόλεων».
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε, με λόγους θερμούς, όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στον Σεβ. Πρόεδρο αυτής κ. Αμφιλόχιο και στον Γενικό Δντή αυτής Δρ. Κωνσταντίνο Κενανίδη.
«Η Κρήτη όλη, ενωμένη με τους Σεβ. Αρχιερείς της, τους τοπικούς άρχοντες και τον λαό της είναι εδώ, σημείωσε ο Σεβ. Κρήτης. Είμαστε όλοι εδώ, μαζί, ένα σώμα, ως Εκκλησία, για να διατρανώσομε τον σεβασμό, την τιμή και την αγάπη μας στο Σεπτό Πρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Προηγήθηκε παρόμοια εκδήλωση στην Ανατολική Κρήτη πριν από λίγο καιρό και σήμερα εδώ στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης η Δυτική Κρήτη χαίρεται, τιμά και εροτάζει. Ό,τι γευθήκαμε, ό,τι χαρήκαμε, ό,τι ζήσαμε αυτό είναι η Κρήτη. Ο πολιτισμός της, η παράδοσης της, η ζωή της, η ιστορία της. Αυτή η Κρήτη δεν πρέπει, δεν μπορεί ποτέ να σβήσει και να χαθεί. Γι΄ αυτή την Κρήτη οφείλομε όλοι να εργαστούμε, να αγωνιστούμε, να μοχθήσομε».
Η εκδήλωση έκλεισε με το Πολυχρόνιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, το οποίο έψαλλε ο Βυζαντινός Χορός Χανίων.
Ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης είχε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Παν/τος Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Διαμαντάκης.