Παναγία Πορταΐτισσα

Παναγία Πορταΐτισσα

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ροκανίζουν τὴν Ἐκκλησίαν μὲ τὴν ἀδιοριστία τῶν εφημερίων

 
Του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου

Εδώ και μερικές δεκαετίες ελέγετο και δεν το πιστεύαμε, ότι από τα γνωστά σκοτεινά κέντρα της δύσεως εδίδοντο εντολές και κατευθύνσεις στις κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις περί μειώσεως επιρροής και των παροχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Το ίδιο πρόσφατα ακούσθηκε και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε όλη αυτή την περίοδο παρατηρούμε τις προσπάθειες μερικών αποδομήσεως του ρόλου της Εκκλησίας και άλλων μερικών αποφυγής του μεγάλου αυτού «πειρασμού» που έχει οδυνηρές εκλογικές συνέπειες.

Στα πλαίσια αυτά με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσεως από το 2009 έχει ληφθεί ένα από τα σκληρότερα μέτρα, (το 1 προς 10) κατά της Εκκλησίας, που όχι μόνο ροκανίζει την εν τω κόσμω υπόστασή της, αλλά κυριολεκτικά την αποκεφαλίζει.

Όταν αποχωρούν 10 εφημέριοι και διορίζεται 1 κατά μαθηματική ακρίβεια πολύ σύντομα οι ενορίες της υπαίθρου θα ερημωθούν και οι των μεγάλων αστικών Μητροπόλεων θα αρκεσθούν στα λειτουργικά τους καθημερινά καθήκοντα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ασκήσεως ποιμαντικού έργου.

Και παλαιότερα η Εκκλησία της Ελλάδος αντιμετώπιζε το πρόβλημα ελλείψεως ιερέων. Σήμερα δυστυχώς υπάρχουν υποψήφιοι, οι οποίοι όμως δεν διορίζονται από την πολιτεία.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο Α΄ το θέμα αυτό δεν το εθεώρησε δευτερεύον, ούτε το παραμέρισε για να δώσει προτεραιότητα σε άλλα.

Το εθεώρησε θέμα επειγούσης φύσεως γι’ αυτό με το Ν.Δ. 457/1970 περί τρόπου πληρώσεως εφημεριακών θέσεων χωρίων παραμεθορίων ή ορεινών περιοχών έδωσε την δυνατότητα να χειροτονηθούν ευλαβείς άνθρωποι μειωμένων μορφωτικών προσόντων.

Έτσι δόθηκε η λύση για μερικά χρόνια του εφημεριακού ζητήματος. Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Αυτοί οι Ιερείς κράτησαν μέχρι το 2000 περίπου.

Σήμερα ευρισκόμεθα στο ίδιο σημείο που ήσαν τα χωριά μας προ του 1970. Με ένα διορισμό τον χρόνο δεν λύεται το φλέγον ζήτημα των εφημερίων μας.

Όταν τίθεται το θέμα, όλοι οι εκκλησιαστικοί ισχυρίζονται, ότι είναι χρέος της πολιτείας η μισθοδοσία του Εφημεριακού Κλήρου. Όταν όμως όλα παραβιάζονται και αυτό το Σύνταγμα κατά την πρόεδρο της Βουλής, περιμένουμε τήρηση των συμφωνιών και των υπογραφών;

Λύση δεν διαφαίνεται. Θα αφήσουμε όμως τα χωριά μας απροστάτευτα και αποίμαντα; Μερικοί γέροντες Ιερείς κρατούν 2 και 3 ενορίες.

Εξυπηρετούν τις λειτουργικές τους ανάγκες, κρατούν τα βιβλία, διαφυλάττουν και περιφρουρούν την πνευματική κληρονομιά των Εκκλησιών, είναι κοινωνικοί εργάτες, αλλά μέχρι πότε; Μετά από αυτούς τι;

Η επίλυση και αντιμετώπιση του ζητήματος της αδιοριστίας των Εφημερίων δεν επιδέχεται αναβολή. Είναι επειγούσης φύσεως.

Η Εκκλησιαστική Κεντρική Διοίκηση να ασκήσει πίεση στην πολιτεία τώρα μάλιστα που ανορθώνεται οικονομικά το Κράτος. Εάν διαπιστωθεί αδυναμία της πολιτείας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω εφαρμογής άλλου πολιτικού σχεδίου σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας, η Εκκλησία θα πρέπει να βρει τρόπους.

Εάν αφήνουμε το πρόβλημα στην κατάψυξη, μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να κινητοποιήσουμε μια παγιωμένη κατάσταση.

Η μείωση των Εφημερίων εξυπηρετεί πλήρως τα σχέδια εκείνων που εισηγούνται το περιορισμό του ρόλου της Εκκλησίας στην Ελλάδα. Όλοι εμείς θα είμαστε ηθικοί αυτουργοί και υπόλογοι στην ιστορία και στο λαό μας, εάν συμβιβαστούμε και αφήσουμε να αποκεφαλίζεται η Εκκλησία μας.

Στα ομόδοξα γειτονικά κράτη δεν έχουν που να τοποθετήσουν τους Ιερείς τους λόγω πληθώρας των προσερχομένων. Εμείς θα διώξουμε τα παιδιά μας, τα οποία με κόπους και θυσίες έχουμε ετοιμάσει για το θυσιαστήριο;

Τον λόγο τώρα έχει η ίδια η Εκκλησία και μόνο η Εκκλησία.

πηγή:romfea.gr