Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ἅγιος Ἱερομάρτυς Δωρόθεος, Ἐπίσκοπος Τύρου - Ἑορτάζει στὶς 5 Ἰουνίου

Ἅγιος Ἱερομάρτυς Δωρόθεος, Ἐπίσκοπος Τύρου

 
 
Ἑορτάζει στὶς 5 Ἰουνίου
 
Ο Δωρόθεος, καν φραγγέλλωμαι λέγει,
Λείπουσι πολλά προς τα Χριστού μου πάθη.
Πέμπτη Δωροθέοιο δέμας πληγήσι δαμάσθη.

Βιογραφία

Ο Άγιος Δωρόθεος ήταν ποιμένας που είχε «την μόρφωσιν της γνώσεως και της αληθείας εν τω νόμω» (προς Ρωμαίους, β' 20). Δηλαδή, την ακριβή γνώση και αλήθεια, που βρίσκεται μέσα στο Νόμο, στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη.
 
Όταν ξέσπασε ο φονικός διωγμός κατά της Εκκλησίας στα χρόνια του Διοκλητιανου, το ποίμνιό του, προκειμένου να χάσει τον πολύτιμο ποιμένα του, με θερμές παρακλήσεις κατάφερε και τον έπεισε να απομακρυνθεί από τον τόπο των διωγμών. Αποχώρησε στη Δυσσό, πόλη της Θράκης, και εκεί ασκήτευε μέχρι να περάσει ο άγριος αυτός διωγμός. Όταν πέρασε η μπόρα του διωγμού, επανήλθε στο ποίμνιό του και με όλη την πατρική στοργή που τον διέκρινε, στήριζε στην πίστη τους αδυνάτους και πρωτοστατούσε στη βοήθεια των χηρών, ορφανών, ασθενών, και γενικά, των θλιβομένων.
 
Έζησε πολλά χρόνια. Πρόλαβε μέχρι και τη βασιλεία του Ιουλιανού του Παραβάτη. Οι ειδωλολάτρες, όμως, που ήταν προστατευόμενοι αυτού του αυτοκράτορα, έπιασαν το Δωρόθεο και αφού τον βασάνισαν ανελέητα τον σκότωσαν το 362 μ.Χ. Έτσι κέρδισε το στεφάνι του μαρτυρίου. Τότε ο Δωρόθεος ήταν 107 χρονών.
 
Σήμερα σώζεται εκκλησιαστικό σύγγραμμά του, για τους 70 μαθητές του Ιησού Χριστού.

Απολυτίκιον
 
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
 
Ως δώρημα τέλειον, εκ του των φώτων Πατρός, σοφίας την έλλαμψιν, ως Ιεράρχης σοφός, εδέξω Δωρόθεε• όθεν και πλεονάσας, τον σον τάλαντον μάκαρ, ήθλησας υπέρ φύσιν, βαθυτάτω εν γήρα, πρεσβεύων Ιερομάρτυς, υπέρ των ψυχών ημών.

Έτερον Απολυτίκιον
 
Ήχος δ’.
 
Καί τρόπων μέτοχος, και θρόνων διάδοχος, των Αποστόλων γενόμενος, την πράξιν εύρες θεόπνευστε, εις θεωρίας επίβασιν· διά τούτο τον λόγον της αληθείας ορθοτομών, και τη πίστει ενήθλησας μέχρις αίματος, Ιερομάρτυς Δωρόθεε, Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Έτερον Απολυτίκιον
 
Ήχος α´. Της ερήμου πολίτης.
 
Της σοφίας σε μύστην, ιερόν επιστάμεθα, πάντες οι ταίς θείαις σού βίβλοις, εντρυφώντες Δωρόθεε· ποιμάνας εκλογάδα γαρ Χριστού, της Τύρου εν συνέσει σου πολλή, εβεβαίωσας το φίλτρον σου προς Αυτόν, εν πόνοις σης αθλήσεως. Χαίροις Αρχιερέων καλλονή, χαίροις Μαρτύρων καύχημα· χαίροις ο φιλοπόνω σού σπουδή, τα θεία συγγραψάμενος.

Κοντάκιον
 
Ήχος δ´. Επεφάνης σήμερον.
 
Γεωργόν ακάματον του αμπελώνος, ον Χριστού εφύτευσεν, η ζωηφόρος δεξιά, πάντες τιμήσωμεν λέγοντες· Χαίροις της Τύρου η δόξα Δωρόθεε.

Έτερον Κοντάκιον
 
Ήχος πλ. δ´. Τη υπερμάχω.
 
Της Εκκλησίας τον ποιμένα και διδάσκαλον, του Παρακλήτου τον οξύν και μέγαν κάλαμον, τον εν πόνοις πολυτρόποις του Μαρτυρίου· την προς Κύριον αγάπην υπογράψαντα, και σφραγίσαντα την πίστιν επαινέσωμεν Χαίροις λέγοντες· Τύρου δόξα Δωρόθεε.

Έτερον Κοντάκιον
 
Ήχος γ’. Η Παρθένος σήμερον.
 
Ορθοδόξοις δόγμασιν, Ιερομάρτυς κηρύξας, δώρον θείον άγιον, σαυτόν προσήξας τω Κτίστη, πρότερον εν τη ασκήσει ενδιαπρέψας, ύστερον τω μαρτυρίω στερρώς αθλήσας, και νομίμως υπεδέξω, βραβείον νίκης, παρά Χριστού του Θεού.

Κάθισμα
 
Ήχος πλ. δ´. Την Σοφίαν και Λόγον.
 
Παρακλήτου ταίς χάρισι πλουτισθείς, και τω χρίσματι μύρου βεβαιωθείς, εισήλθες εις τα Άγια, των Αγίων Δωρόθεε· και εν αυτοίς λατρείαν, Κυρίω προσέφερες· Αρχιερεύς ως άξιος, Αυτού καθιστάμενος· όθεν και του Θρόνου, του εν Τύρω προέστης, και ποίμνην ωδήγησας, λογικήν εις τα νάματα, της ζωής τα ακένωτα. Λόγοις δε και έργοις τοις σοίς, τούτοις υπέδειξας τρίβον την άγουσαν εις σκηνώματα δόξης, και απείρου λαμπρότητος.

Έτερον Κάθισμα
 
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
 
Θείοις δόγμασιν αεί εκλάμπων, δώρον άγιον σαυτόν προσήξας, τω αθανάτω Βασιλεί δι' αθλήσεως, και κατοικείς νυν αεί ευφραινόμενος, των πρωτοτόκων την άνω μητρόπολιν, Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Ο Οίκος
 
Αίγλη Ιεραρχίας και τιμή Μαρτυρίου και δόξη συγγραμάτων σου πλείστων κεκόσμησαι Δωρόθεε μάκαρ· του ουρανού καταφαιδρύνων το στερέωμα και γης απάσης επευφραίνων τα πληρώματα, της Εκκλησίας δε το πρόσωπον ωραίζων. 
Διό και παρ᾿ ημών των θαυμαζόντων τας τοσαύτας αριστείας σου, ακούεις εν φωνή αινέσεως και εις βεβαίωσιν τιμής τοιαύτα·
 
Χαίροις ο κάλαμος της σοφίας·Χαίροις διδάσκαλε αληθείας.
Χαίροις των Αρχιερέων θεοβράβευτος ακρότης·
Χαίροις των Χριστού Μαρτύρων η τιμία ωραιότης.
Χαίροις Φωτουργού Τριάδος λύχνος φως γλυκύ εκφαίνων·
Χαίροις Παρακλήτου οίκος χάριτος αρίστης γέμων.
Χαίροις τρόπους των Αγγέλων εν σαρκί σου ο ζηλώσας·
Χαιροις Άγγελε της Τύρου άθλους θείους κατορθώσας.
Χαίροις βίβλων θεοπνεύστων η γραφίς η οξυτάτη·
Χαίροις θείων δωρημάτων κρήνη η διαυγέστατη.
Χαίροις θείον αμπελώνα τον εν Τύρω γεωργήσας·
Χαίροις φωτεινόν νυμφώνα της Εδέμ ο κατοικήσας.
Χαίροις της Τύρου η δόξα Δωρόθεε.

Μεγαλυνάριον
 
Χαίροις ουρανίων μυσταγωγέ, χαίροις των τελείων δωρημάτων η απαρχή, χαίροις του των πάντων Θεού η ευκληρία· Δωρόθεε της Τύρου έξοχον άκουσμα.

Έτερον Μεγαλυνάριον
 
Δεύτε της φυτείας του Ουρανού, μέλψωμεν το κλήμα το κατάμεστον εν καρποίς, Αρχιερωσύνης σεπτού τε Μαρτυρίου· Δωρόθεον τιμίων δώρων επώνυμον.