Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Λίγα λόγια για τον Γέροντα Χρυσόστομο (με αφορμή την πανήγυρη της Παναγίας Γοργοϋποκόου στις Σπέτσες)

Λίγα λόγια για τον Γέροντα Χρυσόστομο (με αφορμή την πανήγυρη της Παναγίας Γοργοϋποκόου στις Σπέτσες)
- Όταν θα φύγω, παιδιά μου, σας παρακαλώ να έρχεστε στο μοναστήρι. Μην το ξεχάσετε!

Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Γέροντα.

Έτσι χθες, Τρίτη 1 Οκτωβρίου, με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, και μνήμη της Παναγίας Γοργοϋποκόου, μαζευτήκαμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋποκόου και Μυροφόρων Σπετσών λίγοι πιστοί και εορτάσαμε την όμορφη αυτή θεομητορική εορτή, με εμφανή την παρουσία του μεγάλου απόντος Γέροντος Χρυσοστόμου των Σπετσών, του οποίου η κοίμηση στις 30 Μαΐου 2014, κατά το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, έδωσε στο νησί των Σπετσών, ελπίδες να συναγωνιστεί (σε μια πνευματική άμιλλα) την Αίγινα, στην οποία αύριο Πέμπτη διακηρύσσεται η αγιότητα του δευτέρου νεοφανέντος Αγίου της (μετά τον Άγιο Νεκτάριο), του Οσίου Γέροντος Ιερωνύμου.

Εικόνα
Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΠΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

(ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ)


Δεν θα γράψουμε πολλά για τον Γέροντα (ήδη ετοιμάζονται βιβλία) μόνο θα καταθέσουμε δύο λόγια στη μνήμη του.

Δυστυχώς, ελάχιστοι χριστιανοί σήμερα μπορούν να νιώσουν τι είδους συναίσθημα είναι η αγάπη προς τον πνευματικό πατέρα, αφού, όπως έλεγε ο Γέροντας, "σήμερα πατριάρχες θα βρεις, επισκόπους θα βρεις, αρχιμανδρίτες θα βρεις, ηγουμένους θα βρεις, υποτακτικούς ΔΕΝ θα βρεις".

Για αυτό και δεν είναι τυχαίο πως όσοι τον πολέμησαν και χαρακτήρισαν "γεροντολατρεία" το συναίσθημα αυτό, ήταν κυρίως πρόσωπα, που είτε δεν γνώρισαν τι θα πει Υπακοή και Σεβασμός στον πνευματικό πατέρα, είτε άλλαζαν συχνά πνευματικό μέχρι να βρουν κάποιον που να έκανε εκείνος υπακοή σε αυτούς!

Εικόνα
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Ο Γέροντας και η αδελφότητα των μοναζουσών, πολεμήθηκαν και πληγώθηκαν πολύ.

Πρώτον, από τους νεοημερολογίτες οικουμενιστές, από τους οποίους αποτειχίστηκαν το 1984. Τους έδιωξαν από το μοναστήρι τους (Μονή Αγίων Πάντων Σπετσών), δήμευσαν τις προσωπικές τους περιουσίες που είχαν καταθέσει στη Μονή, τους οδήγησαν στα δικαστήρια, τους συκοφάντησαν, τους πολέμησαν με λύσσα, ειδικά ο Ύδρας και Σπετσών Ιερόθεος, ο οποίος χαρακτήριζε τον Γέροντα, μέχρι της αποτειχίσεώς του, "Χρυσόστομο 24 καρατίων".

Πληγώθηκαν όμως και από ορισμένους Παλαιοημερολογίτες, οι οποίοι ποτέ δεν κατάλαβαν, και δεν θέλησαν να καταλάβουν, το πνεύμα του Γέροντα (περί των εκκλησιολογικών του φρονημάτων όμως θα μιλήσουμε σε άλλο μας άρθρο).

Ο καλύτερος φίλος που είχε ο Γέροντας, ήταν ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης, ο οποίος πολλά θαυμάσια επιτέλεσε στο μοναστήρι των Σπετσών και ήταν φοβερή η άμεση παρουσία του σε κάθε πρόβλημα της Μονής.
Εικόνα
ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΤΟ ΚΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ

Ένα χαρακτηριστικό του Γέροντα ήταν πως ποτέ δεν είπε άσχημη λέξη για κανέναν. Κάποτε του μετέφερα την λύπη μου για το κείμενο ενός προσώπου που είχε κατηγορήσει τον Γέροντα ως αιρετικό και του διάβασα την αναίρεση του κειμένου αυτού.
- Ο Θεός να τον ελεήσει και αυτόν τον καημένο, παιδάκι μου.
Αυτά ήταν τα μόνα λόγια του για εκείνο το πρόσωπο και με ευχαρίστησε σαν μικρό παιδάκι (ο μέγας τον ελάχιστο) για την αναίρεση.
Αντιθέτως, μερικοί κατήγοροί του, που γνώρισα, ήταν το ακριβώς αντίθετο.
- Ο τάδε; Μακρακιστής! Ο άλλος; Χλιαρός! Ο παράλλος; Αιρετικός!
Δεν απαιτήθηκε λοιπόν και πολύ προσπάθεια για να ανακαλύψω ποιανού οι θέσεις ήταν οι σωστές. Το έδειχνε ο βίος και η συμπεριφορά του καθενός. Αυτό δεν μπόρεσαν να καταλάβουν όσοι τον πολέμησαν. Και αυτό ήταν για μένα το μεγαλύτερο μάθημα, το οποίο τόνιζε σε όλους ο Γέροντας: "Οὐδέν γάρ ὄφελος βίου καθαροῦ, δογμάτων διεφθαρμένων· ὥσπερ οὖν οὐδέ τοὐναντίον, δογμάτων ὑγιῶν, ἐάν βίος ᾖ διεφθαρμένος" (᾿Ιω. Χρυσοστόμου ΡG 59, 369).
Είπαμε, θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά (τα δε θαύματα που επιτελέστηκαν με τις προσευχές του σε εκατοντάδες πνευματικά του παιδιά δεν ξέρω αν μπορούν να χωρέσουν σε ένα μόνο βιβλίο), αλλά σταματάμε εδώ και σύντομα θα επανέλθουμε, όπως αναφέραμε, με την παρουσίαση της εκκλησιολογίας του και τη στάση του απέναντι στην παναίρεση του Οικουμενισμού.
Κλείνουμε την παρούσα ανάρτηση παραθέτοντας μερικές νουθεσίες που κατέγραψε η μοναχή Ολυμπιάδα, λίγο καιρό προ του μαρτυρικού, από τις ασθένειες του γήρατος, θανάτου του, τις οποίες αγογγύστως υπέμεινε.
Την ευχή του Γέροντος να έχουμε!
Δόξα Σοι Κύριε ημών Ιησού Χριστέ που δεν αφήνεις την Εκκλησία Σου άνευ Αγίων, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια που ζούμε!
Εικόνα
http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/