Η τουρκική περικύκλωση της Ελλάδας και από βορρά
Από τον κατ' επίφαση κίνδυνο της ψυχροπολεμικής περιόδου στον πραγματικό κίνδυνο του νεο-οθωμανικού δόγματος Νταβούτογλου
Μέχρι πριν από 23 χρόνια, γινόταν λόγος για τον «από βορρά κίνδυνο», με την Ελλάδα να συνορεύει με κομμουνιστικά καθεστώτα. Στην πραγματικότητα όμως, μόνον η Βουλγαρία ήταν ταυτισμένη με την Σοβιετική Ένωση δια του «Συμφώνου της Βαρσοβίας».
Μέχρι πριν από 23 χρόνια, γινόταν λόγος για τον «από βορρά κίνδυνο», με την Ελλάδα να συνορεύει με κομμουνιστικά καθεστώτα. Στην πραγματικότητα όμως, μόνον η Βουλγαρία ήταν ταυτισμένη με την Σοβιετική Ένωση δια του «Συμφώνου της Βαρσοβίας».
Η Αλβανία είχε μια στυγνή δικτατορία, με τον έλεγχό της να βρίσκεται στα χέρια της Ιταλίας, όπου από την εποχή του Μουσολίνι, στον ιταλικό προϋπολογισμό υπήρχε πάντα κονδύλι για τα αλβανικά δρώμενα. Στην δε Γιουγκοσλαβία, παρασκευάζονταν πυρομαχικά για το ΝΑΤΟ (τόσο κομμουνιστής ήταν ο Τίτο). Και αν πάμε πιο ψηλά, και ο Τσαουσέσκου ήταν ένας ελεγχόμενος δικτάτορας, για τον οποίο μάλιστα ο τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τσάτσος, είχε γράψει εγκωμιαστικά σχόλια στον πρόλογο του βιβλίου του (στην «κομμουνιστική» Ρουμανία λειτουργούσε ελεύθερος ο Προσκοπισμός!)
Αυτά όλα πέρασαν. Ήταν κίνδυνος κατ’ επίφαση, αφού είναι παγκοίνως γνωστό πως Αμερικανοί, Ρώσοι και Άγγλοι είχαν μοιράσει τις χώρες κατά τα συμφέροντά τους, ο δε Στάλιν είχε συμφωνήσει να βρίσκεται η Ελλάδα υπό βρετανική επιρροή. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι εντόπιοι κομμουνιστές δεν κατάφεραν πλήγματα κατά της χώρας, ευτυχώς χωρίς ανήκεστη βλάβη.
Τώρα όμως, ήμαστε στα πρόθυρα εμφάνισης πραγματικού κινδύνου από βορρά, με την οσημέραι ισχυροποίηση του ελεγχόμενου από την Τουρκία ισλαμισμού, σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, μηδέ της Σερβίας εξαιρουμένης. Αυτή η πολιτική αποτελεί υλοποίηση του νέο-οθωμανικού δόγματος του κ. Νταβούτογλου, και έχει πολλούς στόχους. Ο κύριος στόχος αποκαλύπτεται από τον κ. Χουσείν Μπαγκτσί, πρόεδρο του τμήματος διεθνών σχέσεων στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα:
«Η σημαντική πρόοδος στην Τουρκική διπλωματία στην περιοχή των Βαλκανίων δίνει στη χώρα ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση εντός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Η χώρα έχει στηρίξει διεθνείς πρωτοβουλίες σχετικά με περιοχές στα Βαλκάνια που έχουν εκτεθεί σε συγκρούσεις, πολέμους και εθνικές καθάρσεις μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990, και έχει διαδραματίσει ιδιαιτέρως ενεργό ρόλο σε ό,τι αφορά κρίσεις σε Β-Ε και Κοσσυφοπέδιο».
Αυτό είναι ένας από τους στόχους. Ας δούμε και έναν άλλο, που μας ενδιαφέρει άμεσα. Θα μεταφέρω ένα απόσπασμα από κείμενο του διάσημου Αλβανού λογοτέχνη Ισμαήλ Κανταρέ (γεννημένου στο Αργυρόκαστρο): «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία φαίνεται πως επανέρχεται με μία διαφορετική μορφή. Σήμερα η Τουρκία προσπαθεί να επιδράσει μέσω του Ισλάμ για να διαμορφώσει την άποψή μας σχετικά με την κοινωνική ζωή», έγραψε στο Φιλοσοφικό γαλλικό περιοδικό "Noor". Και συνεχίζει, αναφερόμενος στον εξισλαμισμό των Αλβανών από τους Οθωμανούς:
«Ένα μέρος του φτωχού πληθυσμού, αναγκάστηκε να αλλαξοπιστήσει με την βία. Κάποιοι άλλοι άλλαξαν στρατόπεδο για οικονομικούς λόγους, κάποιοι άλλοι για ένα άλλο φαινόμενο ακόμα πιο σημαντικό για τους Αλβανούς, αφού μόνο ένας μουσουλμάνος μπορούσε να κρατάει όπλο.
» Ο οθωμανικός ζυγός δεν μας προσέφερε καμία ελευθερία. Σήμερα, μέσω της ισλαμικής θρησκείας, η Τουρκία προσπαθεί και πάλι να επηρεάσει και να διαμορφώσει την αντίληψή μας σχετικά με την κοινωνική ζωή. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία φαίνεται πως επανέρχεται υπό μια άλλη μορφή».
Η Τουρκία όμως, δεν χρησιμοποιεί μόνον τον ισλαμισμό, αλλά μετέρχεται και μεθόδους, που αναφέρει ο κ. Κανταρέ. Τον Απρίλιο του 2011, μια εβδομάδα μετά τη διαδικασία της Απογραφής στο Κοσσυφοπέδιο, παρουσιάστηκε το φαινόμενο της αλλαγής της εθνικότητας σε ένα διαφορετικό στρώμα πολιτών με αντάλλαγμα χρημάτων ή μέσω άλλων κινήτρων που προσφέρονταν, προκειμένου να εγγραφούν ως άτομα με τουρκική καταγωγή, ιδίως στην Πριζρένη.
Να ληφθεί υπόψη ότι στην διαδικασία Απογραφής, η οποία εκτελείτο από το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, επικεφαλής ήταν ο Mahir Yagcilar, τουρκικής καταγωγής και αρχηγός του τουρκικού κόμματος του Κοσσυφοπεδίου.
Κατά την Απογραφή, τουρκικές ενώσεις διοργάνωσαν ταξίδια στο Κοσσυφοπέδιο από την Τουρκία (την Προύσα, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα) προκειμένου να δηλώσουν καταγόμενοι από το Κοσσυφοπέδιο και να δηλωθούν ως Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου. Με τη μέθοδο αυτή, παρουσιάζεται διογκωμένος ο αριθμός της τουρκικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου».
Ο Μακεδών