Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Facebook: Κανένας έλεγχος για την ηλικία των χρηστών

30 Ιανουαρίου, 2013

kids_facebook 
 
Το κοινωνικό δίκτυο παραδέχεται πως δεν έχει κάποιον μηχανισμό που να πιστοποιεί ότι τα μέλη είναι μεγαλύτερα από 13 ετών, όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί του.
 
Του Κώστα Δεληγιάννη
 
Μιλώντας χθες στο συνέδριο Oxford Media Convention στη Μεγάλη Βρετανία, ο εκπρόσωπος του Facebook Simon Milner αναγνώρισε πως το δίκτυο δεν έχει κάποιον τρόπο για να μην επιτρέψει σε ένα παιδί μικρότερο των 13 ετών να αποκτήσει προφίλ. Σύμφωνα με τους κανόνες χρήσης της πλατφόρμας, για να εγγραφεί κανείς θα πρέπει να είναι πάνω από 13 χρόνων. Στην πραγματικότητα όμως, οι κανόνες ισχύουν μόνο στη θεωρία, αφού δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός πιστοποίησης της ηλικίας των μελών.
Το αποτέλεσμα είναι, ανάμεσα στα 1 δισεκατομμύρια μέλη του Facebook, να υπάρχουν και πολλά μικρότερα παιδιά, ακόμη και από τα 5 τους χρόνια. Έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, έδειξε πως το 1% των νηπίων στην Ελλάδα έχει λογαριασμό στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 15% των μαθητών δημοτικού.
 
Στη Βρετανία, υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί το Facebook το 34% των μαθητών ηλικίας 9-12 ετών, όπως αποκάλυψε στο συνέδριο η Sonia Livingstone, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο London School of Economics. Κάποιες έρευνες εκτιμούν πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, λογαριασμό στο δίκτυο έχει το 25% των παιδιών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.
 
Ο Simon Milner παραδέχθηκε πως το θέμα είναι «ακανθώδες» για την εταιρεία του, αναφέρει ο Guardian. «Δεν έχουμε κάποιο μηχανισμό για να εξαλείψουμε το πρόβλημα», είπε. «Το Facebook προβλέπει όντως ότι οι χρήστες του πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από 13 ετών, όπως και το YouTube. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή θεωρούμε ότι το δίκτυο δεν είναι ασφαλές, αλλά λόγω της αμερικανικής νομοθεσίας για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου των παιδιών στο ίντερνετ. Απλώς, ο κανονισμός μας έχει παγκόσμια ισχύ».
 
Από την πλευρά της, η Livingstone πρόβλεψε πως στο μέλλον θα αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών 9-12 ετών με προφίλ στο Facebook, εκτιμώντας ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα μικρότερα παιδιά. Τόνισε πάντως ότι, στις συγκεκριμένες ηλικίες, η στάση του γονέα παίζει σημαντικό ρόλο. «Αν ο πατέρας ή η μητέρα πουν στο παιδί να μην γραφτεί, τότε αυτό θα τους ακούσει, κάτι βέβαια που δεν ισχύει στους έφηβους».
 
Ο Milner δήλωσε πως ξέρει ότι πολλά παιδιά δηλώνουν ψεύτικη ηλικία κατά τη διαδικασία εγγραφής, με τους γονείς αρκετές φορές να τα βοηθούν να αποκτήσουν λογαριασμό. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να βρούμε μια λύση. Αν ζητάμε από τα μέλη να αποδείξουν την ηλικία τους, τότε θα κατηγορηθούμε ότι παραβιάζουμε το ιδιωτικό τους απόρρητο».
 
Πατέρας ο ίδιος, είπε ότι δεν αφήνει τα παιδιά του να χρησιμοποιούν το Facebook. «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ούτε ότι καταδικάζω ούτε ότι επιδοκιμάζω τους γονείς που βοηθούν τα παιδιά τους να γραφτούν», συμπλήρωσε.
 
Πάντως, πρόσθεσε ότι πιο ανησυχητικές είναι οι περιπτώσεις όπου τα παιδιά δηλώνουν ότι είναι μεγαλύτερα από 18 ετών. Κι αυτό γιατί τότε τα προφίλ τους εμφανίζονται στη μηχανή αναζήτησης, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες μπορούν να δουν ποιοι είναι οι «φίλοι» τους.
 
Παράλληλα, τόνισε πως το δίκτυο παρακολουθεί στενά το υλικό που διακινείται, αποκλείοντας το ακατάλληλο περιεχόμενο, ενώ παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει τα περιστατικά κυβερνοεκφοβισμού (cyberbullying).