Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

«Ξέφραγο αμπέλι» το Αγιον Όρος

Οργιάζουν οι αρχαιοκάπηλοι στο Περιβόλι της Παναγίας, όπου οι μόνες είναι γεμάτες από θρησκευτικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας  

πηγή: Real News, του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ (s.stathopoulos realnews.gr)

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ των αρχαιοκάπηλων βρίσκονται δεκάδες κειμήλια αμύθητης αξίας στο Αγιον Ορος. Τα συνεχιζόμενα κρούσματα κλοπών, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας έχουν προκαλέσει πανικό και φόβο στους αγιορείτες μοναχούς. Αρχαιοκάπηλοι προσεγγίζουν κυρίως νεαρούς σε ηλικία μοναχούς στην περιοχή της Ουρανούπολης λίγο πριν αυτοί μπουν στο Αγιον Ορος. Τους ρωτούν σε ποια ιερά μονή μένουν, καθώς ξέρουν τους ανεκτίμητους θησαυρούς που έχει κάθε μοναστήρι, και στη συνέχεια προσπαθούν να τους πείσουν να συνεργαστούν με το αζημίωτο στην κλοπή των κειμηλίων.

Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου, στην περιοχή της Ουρανούπολης συνελήφθησαν ένας 34χρονος ιερομόναχος από τη μονή Κουτλουμουσίου και ο συνεργός του, ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών λαϊκής τέχνης στην Κομοτηνή. Οι δύο αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να πουλήσουν έναν εκκλησιαστικό σταυρό που χρησιμοποιείται για την τέλεση του αγιασμού και χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα Οι άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης παρακολουθούσαν εδώ και μήνες τον ιερομόναχο, καθώς είχαν την πληροφορία ότι προσπαθεί να πουλήσει εκκλησιαστικά αντικείμενα. Οι αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους αγοραστές και ήρθαν σε επαφή μαζί του προκειμένου να δουν με ποιον τρόπο θα αποκτήσουν το κειμήλιο. Αρχικά οι δύο πλευρές επικοινωνούσαν μέσω e mail. Μάλιστα, και σύμφωνα με πληροφορίες ο ιερομόναχος τους είχε στείλει σε φωτογραφίες τον σταυρό, για τον οποίο ζητούσε 50.000 ευρώ. Το ραντεβού κλείστηκε για την Τρίτη 29 Μαΐου στην Ουρανούπολη και ο ιερομόναχος συνελήφθη την ώρα της αγοραπωλησίας τη στιγμή που έβγαζε από το αυτοκίνητο τον σταυρό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 34χρονος είναι εδώ και 14 μήνες ιερομόναχος και δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές.

Στο μαγαζί του 59χρονου συνεργού του από την Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 
 
  • Έξι αρθρωτές ζώνες από ορείχαλκο.
  • Τέσσερα χάλκινα δαχτυλίδια του 19ου αιώνα.
  • Ενα ασημένιο δαχτυλίδι του 19ου αιώνα.
  • Τέσσερα χάλκινα περικάρπια του 19ου αιώνα.
  • Είκοσι δύο μεμονωμένα τμήματα από πόρπες.
  • Σαράντα μία πλήρεις πόρπες ποικίλων διαστάσεων.
  • Τέσσερις ξύλινες σφραγίδες.
  • Μία ζώνη ορειχάλκινη.
  • Μία ζώνη αρθρωτή ορειχάλκινη με κοσμήματα.
  • Δύο κοσμήματα από πόρπες.
  • Τρία αφιερώματα από μάργαρο.
  • Ενα αφιέρωμα συρματερό.

Για όλα τα παραπάνω αντικείμενα αλλά και για τον σταυρό π Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έχει στείλει φωτογραφίες στην επιστασία του Αγίου Ορους αλλά και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προκειμένου να διαπιστώσουν από πού προέρχονται.

Παράλληλα, άνδρες της Ασφάλειας πραγματοποίησαν έρευνα και στο κελί του ιερομόναχου στο Αγιον Ορος ωστόσο δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αγιον Ορος το τελευταίο διάστημα. Πριν από περίπου 10 ημέρες ένας «προσκυνητής» προσπάθησε να περάσει μια εικόνα εκτός της Ιεράς Κοινότητας αλλά εντοπίστηκε αμέσως.

Το περιστατικό με την κλοπή του σταυρού έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Αγιον Ορος σε θέματα ασφάλειας. Στο λιμάνι της Δάφνης στο οποίο γίνεται ο τελωνειακός έλεγχος των επισκεπτών αλλά και των μοναχών, δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα όπως στα αεροδρόμια για τον έλεγχο των αποσκευών. Οι δύο τελωνειακοί υπάλληλοι ανά βάρδια συνολικά είναι 6 είναι αδύνατον να ελέγξουν επαρκώς τους δεκάδες προσκυνητές που επισκέπτονται καθημερινά την Αθωνική Πολιτεία. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και εκείνοι θα πρέπει να καταλάβουν τις δυσκολίες των καιρών. Λόγω του ότι δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε τη μηχανογράφηση» , δηλώνει στη Real news ο γενικός διευθυντής των τελωνείων Ελλάδας Κώστας Νιχωρίτης. Εκείνο που φοβούνται τόσο οι μοναχοί όσο και η πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους είναι ότι μπορεί αρκετοί να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τις μονές με ιδιωτικά σκάφη και σε συνεργασία με άτομα που θα βρίσκονται μέσα στην Αθωνική Πολιτεία να κλέψουν τους θησαυρούς της Ορθοδοξίας και να μην πάρει κανείς είδηση τη ληστεία.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μοναστήρια έχουν θωρακιστεί. Οι πόρτες, ξύλινες σε ορισμένες περιπτώσεις και σιδερένιες σε κάποιες άλλες, κλείνουν ερμητικά με τη δύση του ηλίου. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί συναγερμοί, οι οποίοι λειτουργούν με γεννήτριες, καθώς όπως είναι γνωστό ηλεκτρικό ρεύμα στο Αγιον Ορος δεν υπάρχει. Ο διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου έχει θέσει αρκετές φορές το ζήτημα της ασφάλειας στους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά λόγω της ρευστότητας των πολιτικών εξελίξεων και της οικονομικής κρίσης τα περιθώρια για να υπάρξει άμεση λύση στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγιορείτες μοναχοί είναι ελάχιστα.